Digital Detox

Local HideawaysKort geleden werd ik door een journaliste benaderd die bezig was met een artikel voor Flow Magazine (#6 publicatie 1 september 2017) over het ontkoppelen van je mobiele apparaten. Een groot gedeelte van mijn adresjes leent zich er namelijk zeer goed voor om even ‘off the grid’ te gaan, de real deal in plaats van de virtuele wereld. Het zette mij weer aan het denken. Want voor mij is juist de romantiek van reizen de vrijheid en een beetje vluchten uit de realiteit… zoals je vroeger met je Lonely Planet onder de arm op pad ging en dan het liefst op zoek naar hun ‘off the beaten track’ aanbevelingen. In praktijk bleek natuurlijk dat je dan echt niet de enige was en het authentieke er al snel af was, maar toch. Verre afspraken waren altijd een verrassing: ‘we zien elkaar op maandagmiddag 25 augustus om 4 uur bij de pier….’ en dan is het maar afwachten of er niets tussen was gekomen en de ontmoeting daadwerkelijk plaats ging vinden. Niks geen over en weer ge-Whatsapp en het posten van de meest prachtige plaatjes op Instagram en Facebook – je vraagt je af en toe af of mensen nog genieten van wat ze zien, ze zijn zo bezig met het regisseren van het perfecte plaatje.

Dergelijke gekleurde plaatjes zorgen er voor dat men alles al gezien heeft voordat de bestemming überhaupt bereikt is… het voert nog verder, aangezien het de perfecte plaatjes zijn (ook nog eens met een mooi filtertje eroverheen) zijn heel veel mensen teleurgesteld als ze de plek in het echt zien. Want op het moment dat zij er zijn dan is het net niet zo mooi weer, of is er net flink wat zeewier aangespoeld waardoor niet het perfecte plaatje van het witte zandstrand met de azuurblauwe zee gemaakt kan worden.

En ik ben natuurlijk niet roomser dan de paus want voor Local Hideaways laat ik ook de mooie plaatjes zien, maar ik probeer ook wel de ziel bloot te leggen van accommodaties. Kleinschalige, andersoortige overnachtingsadressen waar het gevoel van de omgeving versterkt wordt en iets toevoegt aan de totale vakantiebeleving. En voortdurend online zijn, past niet bij het merendeel van de Local Hideaways. Sterker nog bij een aantal van mijn adressen heb je niet eens mobiel bereik!

En daar gaat het meteen wringen want de eigenaren van deze Local Hideaways willen ook eigenlijk helemaal geen wifi aanbieden, ook zij vinden het niet passen binnen hun concept. Maar daarmee stoten ze veel van de gasten tegen het hoofd want de realiteit gebiedt dat de eerste vraag die de gemiddelde gast tegenwoordig stelt “wat is de wifi-code?” en niet bijvoorbeeld “waar ligt het beste restaurantje hier in de buurt?” En zo is het dat bijna geen enkele Hideaway uit mijn collectie helemaal geen wifi heeft. Wel beperkte wifi – en dit betekent dat je meer moeite moet doen om online te gaan en dat scheelt al een hoop. Zo bieden ze bijvoorbeeld alleen wifi aan in het restaurant, bij de receptie of in de openbare ruimte, niet op de kamer. Dit zorgt er al voor dat je niet uit een gewoonte of uit verveling je telefoon of Ipad erbij pakt.

Toch wilde ik eens ervaren hoe het is om totaal offline te zijn en zo boekte ik samen met mijn gezin (man en 2 kinderen – 9 en 13 jaar) afgelopen jaar een week in de zomervakantie een huis in las Alpujarras, de uitlopers van de Spaanse Sierra Nevada. Hier was geen wifi en voor mobiel bereik moest je helemaal achterin de tuin gaan staan. Uiteraard sputterden de kinderen op voorhand wel wat tegen want ‘wat moeten we dan doen?’. Maar het bleek een verademing. De eerste dag was wennen maar al gauw was het geen onderwerp meer… de kinderen kregen zoveel meer ruimte om creatief bezig te zijn, buiten op ontdekkingstocht te gaan en eindeloos te spelen. In plaats van afgestompt waren ze veel levendiger en had ik het gevoel écht contact met ze te maken.

Hetzelfde gold voor mezelf, het was bevrijdend om niet voortdurend iets te checken op mijn telefoon en alles op voorhand online al te plannen. We gingen weer op de bonnefooi op pad en zagen wel waar we terecht kwamen. Ik zette mijn zintuigen veel meer open en vond het een verademing om niet afgeleid te worden door mijn telefoon!

Het tij is aan het keren dat blijkt ook wel door alle media aandacht. En ik hoor ook om mij heen steeds meer dat de behoefte groter wordt om af en toe te ontkoppelen. Ik hoop dan ook dat ik hieraan mijn steentje kan bijdragen door het aanbod ‘DIGITAL DETOX’  – een nieuwe keuze optie op de Local Hideaways website. Hier vind je Local Hideaways met geen of beperkte wifi!

Let’s DISCONNECT to RECONNECT!

Esther van Onna – Oprichter Local Hideaways, September 2017

Check deLocal Hideaways website
en selecteer het DIGITAL DETOX vakje in de zoekopties: www.localhideaways.com