“Waarom zou je een villa huren als je een hele ‘village’ kan bewonen?!” is een  kop die ik las in een toonaangevende Britse krant en dat is de juiste typering. Castelnau des Fieumarcon, gelegen op een heuvel met prachtig uitzicht, is een oud middeleeuws vestingdorpje uit de 12e eeuw, met hoogtij dagen in de 17e eeuw. Nadat het dorpje op gegeven moment leegliep en verviel heeft een lokale familie het opgekocht en is er vanaf 1978 begonnen het plaatsje zoveel mogelijk in originele staat te  renoveren. 16 van de 32 huizen zijn nu beschikbaar voor verhuur en verschillen in grootte en sfeer.

Vanaf het moment dat je door de poorten van het ommuurde dorpje binnenstapt waan je je terug in de tijd en wordt je met alle egards ontvangen door Didier, de manager. Wat een sprookje, er is zoveel zorg besteed aan de restauratie van de huizen en tuinen. Prachtige bloemen en oude fruitbomen sieren de tuinen en paden en vanaf de dikke muren die om het dorp heen staan heb je adembenemend uitzicht over de velden en dorpen in de omgeving. De inrichting van de huizen is verre van middeleeuws, wel zeer passend bij de omgeving maar comfortabel. Er is zelfs een gemeenschappelijk zwembad voor warme zomerdagen. De huizen variëren in grootte en stijl, ik verbleef bijvoorbeeld in het kleinste huisje van het dorp, le Cercle, de oude kroeg waar ten tijde van Napoleon druk propaganda gevoerd werd onder het genot van een drankje en een spelletje biljart. Zeer comfortabel met 2 slaapkamers met aangrenzende badkamers en een eigen tuintje.

Castelnau des Fieumarcon is een unieke plek en leent zich ook zeer goed voor het houden van bruiloften of evenementen. Dit wordt hier dan ook geregeld gedaan en in overleg met Didier kan er van alles georganiseerd worden en kan het hele dorp voor een bepaalde tijd afgehuurd worden. Je kan het zo gek niet bedenken of het is bespreekbaar.

Maar wat het meeste indruk op mij maakte tijdens mijn verblijf was het ontdekken van de verborgen plekjes binnen de vesting. Daarna bij het vallen van de avond buiten zitten en onder het genot van een lokaal wijntje de vleermuizen zien uitvliegen en de enorme hoeveelheid sterren tellen…. dan voel je jezelf koning of koningin van je eigen dorp!

Contact