Het eerste wat opvalt, toen ik stuitte op deze B&B, is de naam: ‘de sardientjes met de blauwe ogen’. Wat grappig, en dan te bedenken dat deze Hideaway verstopt ligt in een gehucht op het platteland en de zee ver weg is. Daar wilde ik meer van weten. Ook bij deze Local Hideaway is er sprake van een ‘escape to the countryside’ aangezien de eigenaren Anna Karin – een Zweeds fotomodel – en fotograaf Olivier na een leven samen in Parijs ervoor kozen om samen met hun 2 kinderen ‘buiten’ te gaan leven. En zo stuitte zij op een vervallen huis in de prachtige Gard provincie, op een steenworp afstand van Uzès. Dit was in 2000, je kan wel zeggen dat Anna Karin en Olivier inmiddels ingeburgerd zijn en hun oudste dochter al weer uitgevlogen is.

De voorpret begint voor mij al onderweg, het laatste stuk van de rit is een aaneenschakeling van smalle landweggetjes en liefelijke dorpjes, het romantische beeld van Frankrijk wordt hier aan alle kanten bevestigd… ik had alleen nog mijn auto moeten omwisselen voor een Citroën 2CV om het plaatje compleet te maken!

Ik moet wel vol op de rem want anders rijd ik de ‘hameau’, het Franse gehucht, al weer uit maar daar voor me pronkt een prachtig oud huis met robuuste luiken: les Sardines aux Yeux Bleus. Eenmaal binnen vind ik er een drietal ruime tweepersoonskamers en 3 appartementen, variërend van klein, medium tot groot. Voor elk wat wils dus, want wil je graag wat meer ruimte en vooral ook een kitchenette dan zijn de appartementen perfect, maar het uitgebreide ontbijt is inbegrepen en met veel leuke restaurants in de buurt (eentje op loopafstand) is een kamer voor mij voldoende. Ik slaap in de blauwe kamer, een ballroom met een heerlijke badkamer waar een chique bad op pootjes staat en een aparte regendouche. Het grote comfortabele bed heeft prachtig linnen en er zijn nog veel authentieke elementen zichtbaar. De styling komt voor rekening van Anna Karin en wat heeft zij er gevoel voor… prachtig! Ook de andere kamers, de appartementen en de gemeenschappelijke ruimtes zijn in perfecte harmonie, mooie stoffen en materialen, verse bloemen… een synergie tussen Franse brocante en Zweeds minimalisme en verstilde kleuren…. I like! Buiten is er een sfeervolle binnenplaats en een verhoogd klein zwembad met ligstoelen voor de warme zomerse dagen. Wat een oase op het Franse platteland!

Tijd om de omgeving te verkennen… Anna Karin vertelde me al dat zij als een blok gevallen is voor Uzès, slechts op een paar kilometer afstand van les Sardines. Ik snap het! Jeetje, wat een leuke stad, een perfecte mix tussen hedendaags en oud! Prachtige winkels, een keur aan perfecte restaurants en terrassen, prachtige oude panden, verborgen straatjes en op woensdag en zaterdag een grote markt (ik raad je af om op zaterdag te gaan… is wel heel erg druk, woensdag is wat gemoedelijker). Het schijnt hier wel in het hoogseizoen erg druk te zijn, aangezien ik in het voorseizoen was had ik daar geen last van…

En er is meer in de omgeving, zo kan je een aantal hele goede wijnhuizen bezoeken (en inslaan ;-)), het platteland nodigt uit voor leuke ritjes en lange wandelingen, er kan gekanood en gezwommen worden in de rivier, steden als Nimes, Arles en Avignon liggen ook in de buurt en last but not least ligt Pont du Gard op een steenworp afstand. Weliswaar toeristisch maar wat een indrukwekkend Romeins bouwwerk… zij wisten hoe ze moesten bouwen zeg! Je gaat je dus niet vervelen! Vergeet ook vooral niet te gaan eten in mijn favoriete restaurant: Le Tracteur, net even buiten Uzès. Ik kwam in ieder geval tijd tekort!

Wat een vondst is deze Hideaway, een stijlvolle retraite, en het ligt in zo’n prachtige hoek van Frankrijk een omgeving die zijn authenticiteit heeft weten te behouden, iets wat bijvoorbeeld in de Provence en de Luberon al veel minder het geval is. Daar is het bijvoorbeeld in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar volledig uitgestorven en zijn de restaurants gesloten. Oh ja, wat betreft de naam van deze B&B, de blauwe ogen verwijzen uiteraard naar de Zweedse roots van Anna Karin en de sardientjes… zoekt en zij zult vinden! Ze zijn ergens in het huis verborgen!

Contact