Een rit van ongeveer 3 uur vanaf Marrakech in de richting van Ouarzazate voert Mrs. Local Hideaways door het machtige Atlasgebergte. Wat een adembenemende route: na iedere bocht weer een prachtig vergezicht, kleurrijke berberdorpen, de velden waar de vrouwen hard aan het werk zijn, en de eeuwig witte besneeuwde toppen van de bergen.

En dan bereik ik mijn bestemming, Maison d’Hôtes Irocha, gelegen in de uitlopers van de Atlas – op 1500 meter – in het kleine berberdorpje Tisselday. Wat word ik warm welkom geheten door Abdul, de vriendelijkheid zelve en een man van veel wijze woorden. Een heerlijke Marokkaanse muntthee, deze thee verveelt nooit… althans dat is mijn persoonlijke mening, wordt geserveerd op het terras met het mooiste uitzicht dat ik ooit heb gezien. Steeds veranderen de kleuren van het landschap om me heen: de tegenover gelegen dorpjes kleuren rood van de pisé, lemen stucwerk, en steken af tegen het groen van de velden en de diverse kleuren van de gesteenten. Wat een bijzondere plek is dit! En wat ben ik blij dat ik hier een paar nachten verblijf zodat ik volop kan genieten van al dit moois om mij heen. Irocha wordt namelijk veel gebruikt als tussenstop tussen de zuidelijk gelegen woestijn en Marrakech, maar wat is het zonde als je deze Hideaway maar 1 nacht aandoet!

6 standaard kamers, 3 suites en 1 ruim familie appartement vind je hier, allen licht en comfortabel…met fantastische bedden en warmere dekbedden of dekens zijn beschikbaar voor koudere nachten, je zit hier tenslotte in de bergen. Om te relaxen of bij te komen na een van de vele excursies of wandelingen kan je terecht bij het heerlijk zwembad of in de kleine hammam. Het eten is bij Irocha verrukkelijk en iedere dag wordt er met ingrediënten die op dat moment verkrijgbaar zijn een driegangen lunch en/of driegangen diner gekookt. Ik heb in de drie dagen dat ik er was geen enkele keer hetzelfde gegeten en het was allemaal even vers en heerlijk! Ook is hier goede Marokkaanse wijn verkrijgbaar. En wil je net even wat anders of een aangepaste maaltijd voor je kinderen, geen probleem… gewoon even bespreken met een van de medewerkers (die allen trouwens heel goed Engels spreken).

Zoals ik al vertelde is het zonde om hier maar voor 1 nachtje te crashen, de omgeving leent zich zo goed om op verkenning te gaan. Je kan hier eindeloze wandelingen maken en kennismaken met authentieke berbercultuur. Maar ook Ksar Ait-Ben-Haddou ligt hier vlakbij evenals Ouarzazate. Irocha is tevens de perfecte stek om te luieren en het boek te lezen waar je nog geen tijd voor had. En vergeet niet om het ‘winkeltje’ te bezoeken, Ahmed –  de eigenaar, is een fervent verzamelaar van mooie en bijzondere spullen, bij Mrs. Local Hideaways ligt er nu een prachtig vintage kleed in de woonkamer, die moest toch echt mee.

Maar bovenal is Irocha een plek waar je het gevoel hebt bij goede vrienden of familie op bezoek te zijn. Eigenaar Ahmed is een bijzonder en inspirerend mens die enorm veel weet over de berbercultuur en de natuur. Regelmatig schuift hij aan voor een praatje evenals zijn broer Abdul… Dit is een plek waar je op je gemak voelt en geniet van de authenticiteit: Irocha is met recht een Local Hideaway!

Meer weten over Marokko? Lees dan mijn blog ‘Mighty Morocco’

Contact