In mijn zoektocht naar de perfecte Local Hideaway is het altijd weer een kick als je arriveert op de plek van bestemming en het precies zo is, of zelfs nog mooier, als dat ik me had voorgesteld. Zo ook het geval met Kamares Houses, een prachtig oud Venetiaans huis verstopt in het slaperige dorpje Maheri. Gelegen in de heuvels, 23 kilometer van Chania. Er stroomt een rivier door dit gebied waardoor het in tegenstelling tot vele andere plekken op het eiland veel groener is. Men noemt het hier dan ook wel het Toscane of de Languedoc van Kreta.

Bij mijn aankomst werd ik gastvrij verwelkomd door Kostas, de eigenaar, en zijn dochter Anna. Anna studeert in Parijs en is hier dus niet altijd aanwezig. Maar zij worden bijgestaan door Jenny, de huishoudster, er is dus altijd iemand in de buurt die Engels of Frans spreekt aangezien Kostas uitsluitend Grieks spreekt.

Kostas bracht veel van zijn jeugd door in het dorpje Maheri waar zijn grootvader woonde, zijn huis wordt nu ook verhuurd als villa. Na een leven als ijzersmid besloot Kostas een aantal panden in het dorp op te knappen zodat het cultureel erfgoed van zijn familie bewaard zou blijven. Het resultaat is meer dan prachtig en met veel zorg en oog voor detail gerealiseerd, puur vakmanschap. Centraal is het grote Venetiaanse huis waarin de receptie en 5 appartementen zijn onder gebracht. Naast dit gebouw zijn er nog 2 villa’s en 1 villa met eigen zwembad in de nabijheid gelegen.

De appartementen bereik je via een poort, hier stap je letterlijk een andere wereld binnen. Het lijkt wel de Tuin van Eden (gelukkig zonder de slang): een langgerekte binnenplaats met stenen bogen wordt gevuld met de mooiste planten, bloemen en fruitbomen. De geur van de bloeiende jasmijn, die tegen het vallen van de avond zich verspreidt, zit voor altijd in mijn geheugen gegrift, verrukkelijk! En de citroenen en vijgen pluk je hier zo uit de boom! Kostas is dan ook altijd in de weer om de planten, bomen, groenten en kruiden goed te verzorgen. Hij heeft ook nog een grote fruitgaard aan de andere kant van het dorp. Wat een feestje was het om iedere dag met een mandje naar de receptie te gaan om daar de zelf verbouwde producten op te halen, oogst van de dag… speciaal voor de gasten. En als je geluk hebt krijg je meteen één van de heerlijke zelfgemaakte jams mee of de zachte olijfolie, daar wil je meteen liters van mee naar huis nemen! Al dat lekkers krijg je ook geserveerd tijdens het uitgebreide ontbijt (optioneel) of tijdens het diner dat 1 of 2 keer per week, beetje afhankelijk van de hoeveelheid gasten, wordt bereid.

Ik verbleef in appartement 4, gelegen op de eerste verdieping met als masterpiece een groot balkon met fenomenaal uitzicht over de heuvels. Verder had het een ruime knusse woonkamer met kitchenette, 2 ruime slaapkamers (enigszins harde bedden, maar gelukkig opgelost door een topmatras eroverheen te leggen) en een (kleine) badkamer. De appartementen en villa’s, waarvan één met eigen zwembad, variëren in grootte en indeling en zijn allen zeer stijlvol ingericht. Er is geen airconditioning (er zijn wel ventilatoren) en dat is op hete zomerdagen soms een gemis, al is het om de muggen te weren. Voor een verfrissende duik is er een ruim gemeenschappelijk zwembad en kan je vervolgens onder een enorme moerbeiboom de schaduw zoeken. Zin om iets te ondernemen? Kamares Houses is zeer centraal gelegen: binnen 10 minuten zit je op het strand en binnen het half uur ben je in de prachtige stad Chania.

Deze Local Hideaway  is een klein paradijsje waar je, zelfs in het hoogseizoen, in alle rust kan genieten van de mooie omgeving en het echte Kretenzer leven….alsof de tijd even stil staat.

Wil je meer achtergrondinformatie over Kreta? Lees dan mijn blog ‘Kreta, Puur Natuur!’.

Contact