Als je veel van de wereld gezien hebt dan weet je op een gegeven moment waar je jezelf wilt settelen… zo overkwam Laura. Na een groot deel van haar leven in het buitenland door gebracht te hebben, bezocht zij op uitnodiging van vrienden in de nazomer van 2010 het piepkleine dorpje Vaste… toeval bestaat niet want deze gedenkwaardige middag bleek de start van een compleet nieuw avontuur.  Al dwalend door Vaste werd Laura overvallen door de schoonheid van dit dorp: het deed haar denken aan Italië in de jaren 60, zoals zo prachtig vastgelegd in de films van Rossellini. Ze kwam in contact met  een tweetal lokale dames die gezellig kletsend voor hun huis zaten… “Weet u soms of er hier iets te koop staat” vroeg Laura… ‘the rest is history’ want deze dames in kwestie zijn nu de buurvrouwen van la Tana del Riccio – het prachtige huis van Laura en haar broer , wat letterlijk betekent het ‘nest van de egel’ vernoemt naar hun achternaam Riccetti (kleine egeltjes).

Uiteraard moest er een hoop gebeuren voordat la Tana del Riccio is wat het nu is, een enorme renovatie moest van een bouwval een prachtig guesthouse maken. Het technische rapport loog er niet om: muren die op instorten stonden, vloeren moesten opnieuw gefundeerd worden, etc. etc. Maar het was liefde op het eerste gezicht en dat betekende doorzetten en creatieve oplossingen bedenken. Ruim een jaar lang bikkelen. Maar wat is het eindresultaat prachtig en wat is er hier een huiselijke sfeer gecreëerd… een plek waar je het gevoel hebt bij goede vrienden te logeren in plaats van in een hotel.  Slechts 4 suites, een prachtige ruime en lichte gemeenschappelijke ruimte (atrium) en verschillende dakterrassen: la Tana del Riccio.

De 4 suites zijn heel gevarieerd, zo is er de Traveler’s suite welke heel ruim is met een vide waar een tweepersoonsbed staat en er beneden plek is om te zitten of om je kinderen te laten slapen. De Stars’s suite is een prachtige ruime tweepersoonskamer; de Hedgehogs’s suite is in het souterrain gelegen en is met name in de warme zomermaanden aangenaam koel en heeft een eigen ingang en keukentje. Als laatste is daar nog de tweepersoons Orange suite – klein maar fijn en met als grootse plus privacy doordat het op het dakterras gelegen is. Alle suites hebben een eigen comfortabele badkamer.

’s Ochtends bereidt Catia, de huishoudster, een ontbijtje voor je, geserveerd in het atrium of bij mooi weer op het terras.  Dan is het hoogste tijd om de Salento te ontdekken. Dit is het meest Zuidelijke deel van Puglia en heeft de meest fantastische baaien en een kustweg die oogverblindende vergezichten biedt. Santa Maria di Leuca is de meest zuidelijke punt en hier ontmoet de Adriatische zee de Ionische zee.  Maar ook Otranto ligt vlakbij en heeft een mooi oud gedeelte met smalle steegjes en een indrukwekkende kathedraal. Leidraad voor mijn uitstapjes is de ‘Hedgehog’s guide’ – een door Laura samengesteld boekje met superveel goede tips over de omgeving. Ook welke restaurants je zeker niet moet missen… en het mooie is dat zij bij veel adresjes ook een korting voor haar gasten geregeld heeft! Ik ging op haar aanraden eten bij Cantine Menhir Salento, een wijnhuis met een ‘niet te missen’ restaurant waar je bij mooi weer in een geweldige setting buiten eet (lunch en diner) maar ook binnen is het super sfeervol. Het was een van mijn beste maaltijden tijdens mijn verblijf in Puglia en alle gerechten worden begeleid met eigen wijnen,  bij de menuprijs inbegrepen. Daarnaast kan je hier ook veel lekkers meenemen, ze hebben een winkel met lokale specialiteiten en natuurlijk hun eigen wijn.

Na een dag op pad geweest te zijn is het heerlijk thuiskomen bij la Tana del Riccio en neer te strijken op een van de (dak) terrassen. Genieten van het zonnetje, met een boek en een drankje of in de zomermaanden de bbq ontsteken om een lekker maal te bereiden bijvoorbeeld. Maar ook ronddolen door het pittoreske Vaste raad ik je aan… hier hoor, zie en ruik je het echte Italiaanse leven: kibbelende echtelieden; versgemaakte pasta; wapperende schorten die drogen aan de waslijn….  Om met een van Rossellini’s films te spreken: “Viva Italia!”.

Meer over Puglia & Basilicata lees je in de blog!

Contact