Het verhaal van Monteverdi gaat over een ‘renaissance’, een wedergeboorte van het kleine dorpje Castiglioncello del Trinoro. Dit strategisch op een heuvel, met zicht op de voortdurend van kleur veranderende velden van de Val D’Orcia, gelegen dorp heeft de tijd aan zich voorbij zien trekken en nog belangrijker doorstaan. Maar uiteindelijk trokken de inwoners weg uit het dorp op zoek naar nieuw leven in de stad en Castiglioncello del Trinoro raakte in verval en was al bijna van de kaart verdwenen. Totdat de moderne mecenas en succesvol advocaat Michael Cioffi zijn oog liet vallen op deze vervallen plek en zijn hart een sprongetje maakte… dit was zijn plek en een project waar hij heel graag zijn tanden in wilde zetten. Deze Amerikaan heeft namelijk een speciale band met Italië, niet alleen vanwege zijn voorouders maar ook zijn studie over de Klassieken aan de Universiteit van Notre Dame – USA droeg hier aan bij.  Hij kwam in contact met de Florentijnse ontwerpster Ilaria Miani en zij besloten de handen ineen te slaan om van Castiglioncello del Trionoro een Middeleeuws dorpje 2.0 te maken… een plek waar oud en nieuw elkaar vinden en waar ze in perfecte harmonie met elkaar leven. De rest is ‘history’ want inmiddels is Monteverdi een van de meest prestigieuze luxe accommodaties in Toscane.

De verharde weg houdt op en een gaat over in een zandpad dat kronkelend zijn weg omhoog vindt en voor mij doemen de eeuwenoude muren van Castiglioncello del Trinoro op, ik heb mijn eindbestemming voor vannacht gevonden: Monteverdi. Ik stuur mijn auto een van de kleine met kasseien geplaveide straatjes in en houd halt… volgens mij moet ik hier zijn. Ik loop het naastgelegen pand binnen en het blijkt dat ik – ook zeker aan de heerlijke geuren die mij tegemoet komen – in de spa van Monteverdi ben beland. Het toeval wil dat General Manager Massimo ook hier is en zo word ik meteen hartelijk ontvangen en krijg als bonus een rondleiding in de prachtige spa waar gewerkt wordt met producten van het beroemde eeuwenoude Florentijnse apothekershuis Santa Maria Novella.

Aangezien het een prachtige heldere middag is en de weersverwachting voor de volgende dag wat slechter is, besluit Massimo mij meteen mee te nemen naar het hoogst gelegen deel van Castiglioncello del Trinoro… een plek waar je nog oude Etruskische opgravingen vindt en een spectaculair uitzicht hebt over de omgeving: Val d’Orcia in al zijn pracht en als een enorm schilderij waarvan de kleuren elk moment veranderen…. Betoverend! Door met de rondleiding want er is nog veel meer prachtigs te zien, we wandelen langs het zwembad dat op het moment van mijn bezoek nog niet in gebruik is maar ik kan me er zeker een voorstelling van maken hoe goed het hier toeven is bij mooi weer. De tuinen zijn zorgvuldig aangelegd met een keur aan kleurrijke en heerlijk ruikende bloemen. Dan bezoeken we de Enoteca waar 32 wijnen per glas geserveerd kunnen worden en waar je ook terecht kunt voor de lunch. En passant passeren we een lieflijk oud kerkje, geheel in glorie hersteld en waar de lokale jeugd een balletje trapt op het kerkpleintje. In een ander prachtig pand huist de ‘library bar’, een relaxte plek voor een drankje en zoals de naam al doet vermoeden: een boek te lezen!

Tijd om mij te settelen in mijn kamer, een van 4 luxury rooms, prachtig vormgegeven door Ilaria Miani. Prominent aanwezig is het unieke koperen bad en het ‘hemelbed’  vernieuwde stijl: met minimalistische koperen buizen. Wat een mooie kamer, wat een ruimte en wat een oog voor details in afwerking… van het bedlinnen tot de toiletartikelen, dit is pure verwennerij en op en top luxe. Het nieuwe design is zeer goed geïntegreerd met het oude casco van het pand, de robuuste houten balken zijn bijvoorbeeld nog prominent aanwezig. Naast de 4 luxury rooms huist Monteverdi nog een aantal signature suites en collection suites. Ben je nu met een groter gezelschap of wil je volledige privacy? Dan zijn er een aantal villa’s die volledig zijn ingericht en variëren van 2 tot 6 kamers.

Die avond geniet ik van een uitgebreid ‘tasting menu’ in restaurant Oreade, hier zwaait Giancarla Bodoni haar scepter en kookt biologische ingrediënten waar ze een moderne creatieve toets aan geeft. Het eten is voortreffelijk evenals de bijpassende wijn… dit is genieten op hoog niveau. Ook het ontbijt de volgende ochtend is uitgebreid en biologisch, een perfect basis voor het verkennen van de wonderschone omgeving, dit is Toscane dat men kent van de plaatjes: groene heuvels met cipressen en oude landhuizen. Voor mij brak de tijd aan om weer door te gaan, er moesten meer potentiële Local Hideaways bezocht worden.

Tijd dan ook om de balans op te maken: Monteverdi is een prachtig ambitieus project en er is een fantastische balans gevonden tussen oud en nieuw, tussen nostalgie en de moderne wensen van de verwende reiziger. Je wordt hier enorm in de watten gelegd maar dit komt wel met een stevig prijskaartje. Mocht je het je kunnen veroorloven dan word je niet teleurgesteld en moedig ik je aan… het motto uit de Renaissance is niet voor niet “Carpe Diem”!

Lees meer over Toscane in mijn blog: Toscane ‘onder de radar’: LH style!

Contact