Al in mijn eerste mailwisseling met Lazare weet ik dat ik een echte Local Hideaway gevonden heb, hij beschrijft namelijk dat hij zijn doelgroep zo selectief mogelijk wil houden omdat zijn plek en haar zelfvoorzieningen zeer kwetsbaar zijn en hij de kwalitatieve levensstijl wil behouden… Bingo, dit klinkt als een fantastische synergie en een plek waar ik waarschijnlijk niet snel meer weg wil :-).

En zo is CocoVivo de eerste Local Hideaway in Panama die ik bezoek. Na een 12 uur durende vlucht op Panama City vlieg ik de volgende dag door naar Bocas del Toro – een archipel gelegen in het noordwesten van Panama bijna grenzend aan Costa Rica. Ik land op de kleine luchthaven in Colón, gelegen op het hoofdeiland, met pal naast de landingsstrip een honkbalveld, sport nummer 1 in dit land,  waar de wedstrijd in volle gang is… ik vraag me af of dit altijd goed gaat :-).  Lazare staat samen met zijn vriendin Carmen mij al op te wachten en we vervolgen de reis met zijn boot naar een ander eiland. Wij moeten een dik half uur varen om naar de zuidelijkste punt van Isla San Cristóbal te komen. Geen straf, want het is na de Hollandse kou wel even wennen aan het warme vochtige klimaat, en de zeebries biedt verkoeling, daarnaast geniet ik met volle teugen van de prachtige omgeving.

En dan doemt er in de ‘middle of nowhere’, voor mij een klein eco paradijsje op, het van gerecyclede materialen gebouwd huis op een grote houten steiger springt meteen in het oog. Wat een toffe stek! Ik realiseer me ook meteen dat ik veel te veel bagage bij me heb…. Hier is ‘travel light’ het devies, want je hebt op deze plek niet veel meer nodig dan je bikini/zwembroek, een paar liter zonnebrand, slippers, zonnebril, snorkelspullen en een stapel boeken! (en zoals later tijdens mijn verblijf blijkt een paar stevige schoenen, wat handige kleding voor een uitdagende jungle wandeling en muggenspul!) We worden warm welkom geheten door de huishond die van enthousiasme meteen het water in duikt. Lazare en Carmen laten me trots hun Hideaway zien… De steiger huist de keuken en de ‘openlucht woonkamer’ welke grenst aan de ‘voortuin’: het water met kleurrijke vissen, voorbij zwemmende dolfijnen als je geluk hebt, locals die voorbij varen in een zelfgemaakte boot, prachtig koraal, enz. enz. Boven de keuken en de ‘woonkamer’ zijn twee kamers gemaakt. Eén met duikplank (!!) voor een ultieme ochtendduik. Beide kamers delen een buitendouche en de toilet is wat verderop aan wal gelegen. Weliswaar wat primitief maar ‘no worries’ het past binnen deze setting! Aan wal is het al even prachtig, hier vind je de mangrove, tropische vegetatie, prachtige bloemen en fruitbomen. Lazare heeft hier samen met de locals 2 nieuwe kamers gebouwd: 1 floating cabin voor gasten met ‘zeebenen’ en een wat meer verscholen hutje met eigen toilet en douche. Ook hier zijn gerecyclede materialen gebruikt.

We vervolgen onze weg door de tuin en na een klimmetje bereiken we ‘the hill house’ – hier zal ik de komende 2 nachten verblijven. Gelukkig reis ik niet alleen maar met mijn gezin, en dan nog zijn er flink wat bedden over. Dit is een compleet huis, met grote woonkeuken, 2 persoonsslaapkamer, badkamer met toilet, een tweede verdieping met 7 slaapplaatsen (en ook nog een klein appartement op de begane grond voor 4 personen). Maar het allermooiste is het fantastische uitzicht op de baai… spectaculair! Dit huis is dus uitermate geschikt om met een groter gezelschap te verblijven: een vriendengroep; met je familie; zelfs bijvoorbeeld met een bedrijf want je kan hier je ‘mobile office’ inrichten – de wifi doet het hier uitstekend!!!

Jeetje, wat is het hier genieten, CocoVivo is zo’n bijzondere plek, superrelaxed en je voelt je er meteen thuis… de keuken is ‘all yours’ en je pakt je drankje uit de koelkast en schrijft het even op. De hangmatten nodigen uit om te luieren en voor de nodige beweging pak je een van de kajakken om een stukje te gaan peddelen of je gaat zwemmen/snorkelen. Vergeet ook vooral niet om met Lazare het spectaculaire achterland te verkennen, met een beetje geluk spot je brulapen en luiaards!
En voor de inwendige mens wordt ook goed gezorgd, Lazare en Carmen zijn fantastische koks… ze toveren de meest lekkere maaltijden voor je op tafel!

Ik zeg geregeld dat mijn verblijf veel te kort was maar dat gaat zeker op voor CocoVivo. Ik heb heimwee naar het ’s ochtends wakker worden en vervolgens met een kop koffie op de veranda van ‘the hill house’ de ‘jungle’ te zien en te horen ontwaken. En wat kijk ik terug met een bijzonder gevoel op het sprookjesachtige zwemavontuur ‘by night’ met de lichtgevende algen en wat mis ik de familiare gezelligheid met andere gasten en vooral ook met Lazare en Carmen. Maar wat me het meeste bijblijft van deze Hideaway is de puurheid… niks gepolijst maar de ‘real deal’! Paradise found, rest mij je alleen te vertellen: “don’t spread the word!”

Contact