Mijn avontuur in Panama zet zich voort op een ander eiland behorende tot de Bocas del Toro archipel: Isla Bastimentos. Hier bezoek ik de gastvrije Henry en Margaret die hier samen met hun zoon Lucho een paradijsje gecreëerd hebben: een prachtige jungle Lodge met een operationele chocolade farm.

Al bij de aankomst met de boot voel ik dat dit een speciale plek is en wat ligt het verborgen… alleen een steiger is zichtbaar, de rest van het terrein en de Lodge liggen verstopt achter een patchwork aan groentinten. Henry leidt me door de prachtige tuin met een keur aan vlinders, bloemen, planten en bomen, naar de centrale Lodge, het hart van la Loma. Hier is de algemene ruimte en het restaurant gevestigd en zwaaien een aantal  lokale dames de scepter in de keuken. Dit is nog eens een restaurant met een view: de een na de andere kleurrijke vogel vliegt voorbij, de mooiste bloemen bedwelmen je met hun geur en uiteraard heb je eerste rang zicht op de cacaobomen.

Maar dan heb ik mijn kamer nog niet gezien… slechts 4 ranchos, openlucht huisjes, geheel private, liggen verstopt tussen (of boven) de dichte jungle vegetatie. Het hoogst gelegen huisje vergt de meeste inspanning, daar moet je flink wat traptreden voor omhoog, maar die heeft dan ook het mooiste uitzicht over de baai! Ik verblijf in de laagst gelegen rancho, deze licht het dichtste bij het restaurant en is lager gelegen onder het bladerdak. De houten ranchos hebben echt de wow factor en zorgen voor een ultieme, luxueuze, jungle ervaring. Je slaapt namelijk in een heerlijk bed met ventilator en groot muskietennet, verder is alles open en ben je een met de geluiden van je omgeving. De badkamer is wel besloten en huist een ruime warme douche, toilet en wastafel. Ook heb je een zitje en een hangmat met 1e klas views: zo spotte ik een luiaard met baby in een boom, kwamen de apen ’s ochtends fourageren in de struiken en stond ik oog in oog met een prehistorisch monster: een mega grote leguaan… allemaal rondom mijn huisje.  Je verblijft hier 2 of 4 nachten op basis van volpension (drankjes zijn voor eigen rekening):  ontbijt, lunch en avondeten zijn bij de prijs inbegrepen. Eveneens bij de prijs inbegrepen zit  je transfer van en naar Bocas town bij aankomst en vertrek, gebruik van kajakken, boottransfers naar Red Frog Beach, een heerlijk strand voor relaxte middag, bezoek aan de lokale basisschool van Bahia Honda en een farmtour waar je kennis maakt met cacao en andere inheemse plantsoorten en ziet hoe chocolade gemaakt wordt.

Wat een unieke plek is la Loma, een belevenis is naar mijn idee een betere omschrijving, waarbij gastheer Henry en gastvrouw Margaret er alles aan doen om je een onvergetelijk verblijf te bezorgen, het zit namelijk allemaal in de details. Het eten is overheerlijk en overdadig (binnenkort een eigen la Loma kookboek!) en in veel gerechten wordt cacao verwerkt, denk hierbij aan een overheerlijke ‘chicken mole’  – kip met een spicy saus met chocolade! Alles is homemade en als je overdag op pad gaat krijg je een flink gevulde koelbox mee met een uitgebreide lunch.

Het is als gezegd heerlijk toeven in de Lodge en je kan wandelingen maken over het uitgestrekte terrein van la Loma maar ik raad je ook zeker aan om een of meerdere van de aangeboden excursies te boeken. Zo ging ik een dag op pad met Mr. Kelly, snorkelen en islandlife: met als einddoel  een bezoek aan de paradijselijke Zapatillas eilanden,  wat een geluk…  op de dag dat ik er was waren er amper andere boten en was het witte strand bijna verlaten! Voor mij, maar zeker ook voor mijn kinderen, was het bezoek aan de lokale basisschool van Bahia Honda een hoogtepunt – een kijkje in de keuken van het pure lokale leven, een mooie eyeopener kinderen om te zien hoe het schoolleven er hier uit ziet en als cadeautje een hilarische spoedcursus Nederlands die mijn zoon van 12 aan de kinderen daar heeft gegeven… hopelijk galmt het woord ‘kikker’ nog steeds door de baai van Bahia Honda!

Kortom, la Loma Jungle Lodge is ‘one of a kind’, een speciale ervaring die je opslaat in je geheugen.  En bovenal een fantastische combinatie tussen jungle, strand en een kijkje in het lokale leven… wat mij betreft de perfecte match voor een droomplek!

Contact