Uiteraard is je bezoek aan Panama niet compleet zonder een verblijf in de hoofdstad Panama  Stad. Hier vind je namelijk een fascinerende mix tussen oud en nieuw. Zo lijkt het op het ene moment alsof je in een Noord Amerikaanse stad beland bent, met wolkenkrabbers, een Trump Tower (!) en een echte skyline… op het andere moment weet je weer heel zeker dat je in Midden-Amerika bent. Daarnaast is er uiteraard het Panama kanaal: een fascinerende levensader die de stad splijt en de Grote Oceaan verbindt met de Caraïbische zee.

Veruit het leukste gedeelte in deze wereldstad is de Casco Antiguo ofwel Casco Viejo. Hier vind je prachtige oude koloniale panden die als een feniks uit de as herrijzen aangezien er op grootschalige wijze gerestaureerd wordt. Er zijn ambitieuze plannen om het Casco Viejo in zijn geheel aan te pakken en op te knappen… naar mijn idee heel jammer want daarmee jaag je de locals de wijk uit, de panden worden onbetaalbaar, en in plaats van een spannende mix tussen ‘oud’ en ‘nieuw’ wordt de buurt een groot ‘openluchtmuseum’. Hopelijk lukt het om een goede balans te vinden want zoals gezegd het is hier heerlijk toeven. Deze wijk is trouwens ook relatief erg veilig aangezien er een grote politieschare op de been is omdat de presidentiële residentie ook gehuisd is in deze buurt. Restaurantjes, kunstgaleries, barretjes en winkeltjes schieten als paddenstoelen uit de grond en zorgen voor een levendige atmosfeer, zowel overdag als ’s avonds. Zo raad ik je zeker aan om bijvoorbeeld een keer te ontbijten of te lunchen bij Super Gourmet, hun English Muffin Sandwiches zijn zooo lekker – mijn favoriet! En voor een hippe borrelplek met een waanzinnig uitzicht op de skyline van de stad neem je de lift naar het dakterras van het Tantalo Hotel!

Genoeg geklets over eten en drinken, hoogste tijd om je te vertellen over dé plek waar je moet overnachten in Casco Viejo…. het toeval wil dat deze Hideaway Nederlandse roots heeft, want het pand is ooit gekocht door een aantal Nederlanders, vandaar ook de naam: los Cuatro Tulipanes! Inmiddels is het huis onderverdeeld in 6 verschillende appartementen met aparte eigenaren en worden ze beheerd door Ivana en haar team. En ik kan je inmiddels uit ervaring vertellen dat deze eigenaren geen betere manager kunnen hebben dan de gastvrije Ivana! Je leeft in deze Local Hideaway echt als een local want de appartementen zijn volledig ingericht en bieden je de mogelijkheid om voor korte of langere tijd te wonen in het Casco Viejo. Zo zijn er drie 1-slaapkamerappartementen, een 2-slaapkamerappartement en twee 3-slaapkamerappartementen.  Alle appartementen zijn super schoon, heel gezellig ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is een uitbreid ingerichte keuken, wasmachine, droger, televisie, airco etc. etc. De bedden zijn heerlijk opgemaakt, handdoeken zijn beschikbaar en er staat een verkoelend drankje op je te wachten in de grote koelkast. Koffie en thee kan je zelf zetten en als fijne verrassing krijg je bij aankomst een mobiele telefoon met wat lokaal beltegoed en voorgeprogrammeerde nummers van de ‘huischauffeur’ en van Ivana.  Mocht je opteren voor een van de 3-slaapkamerappartementen dan raad ik je aan voor 3A te gaan want het dakterras hier heeft een fenomenaal uitzicht over Casco Viejo en de Grote Oceaan!

Cuatro Tulipanes is een heerlijke plek om je af en toe terug te trekken uit de hectiek van de stad… je hebt hier alle ruimte en het voelt meteen als thuis. Mede ook door de persoonlijke aandacht van Ivana, zij komt niet uit Panama Stad maar kent de buurt op haar duimpje en heeft de beste aanbevelingen voor je. Ik had het geluk dat ze wat tijd kon vrijmaken om met mij door de wijk te dwalen en zo haar favoriete plekken aan mij kon laten zien. Vraag haar ook vooral naar het bijzondere sociale project waar zij zich voor inzet: een oud klooster is omgeturnd tot een wijkcentrum waar voormalige bendeleden en hun familie een nieuwe kans geboden wordt middels taalcursussen, sportactiviteiten, kinderopvang en ‘urban gardening’…  mooi om te zien dat dit soort initiatieven hier ontplooid worden en ook een goede ‘eyeopener’ voor buitenstaanders zodat zij kunnen zien dat er helaas ook veel ellende schuilt achter de façades van deze prachtige koloniale panden.

Jammer genoeg was mijn tijd maar kort in deze fascinerende wereldstad maar ik ben heel blij dat ik kennisgemaakt hebt met Ivana en Cuatro Tulipanes want dit is met recht een ‘home away from home’ in Panama Stad!

Contact