Wat wilde ik graag terug naar de Costa Vicentina, de prachtige kustlijn aan de Atlantische oceaan onder Lissabon, gelegen in de Alentejo helemaal doorlopend tot het zuidelijkste puntje van de Algarve. Ik reis de hele wereld over en zie de mooiste plekken maar dit stukje Portugal heeft een speciaal plekje in mijn hart! De ruigheid, de rust en ruimte (iets minder in Augustus ;-)) en de kracht van de zee… het grijpt me bij de strot! Dit is ‘off the beaten track’ Portugal.

En in mijn zoektocht naar potentiële Local Hideaways valt mijn oog op een nieuw en eigentijds guesthouse in Porto Covo, gerund door een jong stel, Inês en Pedro. Toeval bestaat niet, hier moet ik zijn!

Pedro is geboren en getogen in Porto Covo, zijn vader was de lokale bakker en heeft het bakken van brood tot kunst verheven. In de Alentejo is brood namelijk echt een ding… het gaat om de juiste luchtigheid en de knapperigheid van de korst! Inmiddels heeft Pedro’s broer de bakkerij overgenomen en woont Pedro samen met zijn liefde Inês in Lissabon. Maar Porto Covo lonkte voor beiden en zo werd het idee geboren om het ouderlijk huis te verbouwen tot een eigentijdse bed & Breakfast waar de liefde voor de Costa Vicentina met mensen over de hele wereld gedeeld kan worden.

Slecht 6 kamers, ruim en licht met comfortabele bedden, mooie natuurlijke decoraties, een fijne ruime badkamer met stortdouche en lekkere organic doucheproducten. Hier is heel goed gekeken naar de behoefte van de moderne reiziger…. Een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van de fantastische omgeving. Bijna alle kamers, op een na, hebben een balkon met uitzicht op het vissershaventje van Porto Covo en op het startpunt van de Rota Vicentina, het beroemde wandelpad dat langs de Costa Vicentina loopt. De keuken is voor gezamenlijk gebruik en je mag er een lichte lunch maken of je drankje koud leggen in de koelkast. Koffie, thee en water is de hele dag gratis beschikbaar. ’s Ochtends wordt in de centrale ruimte een lekker ontbijtje geserveerd. Ook hier weer de persoonlijke touch! Uiteraard het zelfgebakken brood van Pedro’s broer, marmelades gemaakt door de moeder van Inês met fruit uit de streek en heerlijke verse kaas van de boerderij uit de buurt. Het is een beetje passen en meten met de andere gasten aan de gedekte tafel maar het zorgt voor een gezellige huiselijke sfeer en als je liever wat meer privacy hebt dan neem je je bordje gewoon mee naar je eigen balkon!

Porto Covo is een lieflijk dorpje, in het laagseizoen redelijk uitgestorven maar er zijn een aantal goede restaurants waar de vis verser dan vers is en de prijzen heel erg schappelijk. In het weekend komen de dagjesmensen en de Lisboetas, inwoners van Lissabon, die hier een appartement of huis bezitten. Het is er dan gezellig en bij mooi weer zitten de terrassen vol. Dit is vooral de plek voor de Portugezen, buitenlandse toeristen zijn in de minderheid! In de buurt vind je de meest prachtige stranden, ongerept en leeg (behalve in augustus wanneer de Portugezen en masse vakantie vieren)… zoveel keuze en ook voor de surfers is het hier geweldig toeven. Maar wat vooral een aanrader is, of je nu een paar uur of een paar dagen de tijd hebt, is de Rota Vicentina, 310 km uitgezette wandelpaden: zo is er de Fishermen’s trail (mijn favoriet!) die langs de kust loopt en de Historical Way die deels door het binnenland gaat. Ook is het mogelijk om een gedeelte te fietsen. Spectaculaire uitzichten, ongerepte natuur en verborgen baaien… zo mooi!

Ik ben nog lang niet uitgekeken op deze omgeving en O Lugar is een heerlijke plek waar je je thuis voelt en waar traditioneel Portugal en eigentijds Portugal samensmelten tot een echte Local Hideaway! Pedro en Inês dromen ervan om definitief terug te keren naar Porto Covo, ik snap ze helemaal… dit is hun thuis!

 

Contact