Het contrast kan niet groter…. Bij aankomst op de luchthaven van Faro gaat de massa rechtsaf (lees naar het westen) de Algarve in en een select gezelschap slaat linksaf naar het oosten. Hier vind je nog ongerepte stranden, ruige authentieke vissersdorpjes en een prachtig achterland. De kustlijn is hier niet verpest door lelijke appartementblokken en je struikelt niet over dronken groepen Britten die een vrijgezellenfeest vieren. Zo ontdekten ook de Britse Tara en Jonathan in 2014 dit gedeelte van Portugal en vielen als een blok voor een prachtig, maar enorm vervallen, herenhuis in Olhão. Een ruwe diamant, zoals vele verlaten panden in deze grootste havenplaats van de Algarve.

Ruim 2 jaar duurde de verbouwing en werd het bouwval omgeturnd in een prachtig statig herenhuis met 12 slaapkamers met eigen badkamer, een grote living met haard, een ruime half open keuken welke grenst aan het terras, een meditatieruimte, een verborgen ‘mancave’, massageruimtes en als kers op de taart een dakterras met 360 graden view over de daken Olhão met een verwarmd zwembad en een poolbar. De beschermengelen van het huis waren Tara en Jonathan goed gezind en brachten geen ongeluk, in tegendeel, Casa Fuzetta is een pronkstuk en het warme geel van de gevel straalt een welkom licht over de smalle straten van Olhão.

Ik had het geluk om de opening mee te maken – een 4-daags retreat voor oude en nieuwe vrienden met als doel ze kennis te laten maken met het huis, de mogelijkheden en de omgeving. Wat een unieke kans om deze Hideaway te ervaren zoals het ook bedoeld is. Want dit huis huur je alleen in zijn geheel (max. 24 personen): met vrienden, familie, gelijkgestemden… etc. De perfecte locatie om een (bruiloft)feest te vieren, met z’n allen vakantie te vieren of zoals in dit geval een (yoga)retreat te organiseren. Verschillende bouwstenen, van chef-kok tot yogadocent, maken Casa Fuzetta een prachtig voorbeeld hoe je aan de wensen van de gasten kan voldoen – maatwerk.

Allereerst was de kennismaking met het huis, alleen maar “oe’s en ahh’s” want tot in het kleinste detail is hier alles afgewerkt en de inrichting is prachtig en in perfecte harmonie. Slaapkamers zijn ruim en licht, badkamers van alle gemakken voorzien, bed en badlinnen van The White Company London – voor de kenners onder jullie, en met een fijne power douche (1 badkamer heeft tevens een bad op pootjes). De gemeenschappelijke ruimtes zijn super ‘cosy’ en er is genoeg ruimte om een stil plekje te vinden of juist te ‘socializen’. De lange (eet)tafels nodigen uit voor nog langere avonden tafelen.. wat we dan ook gedaan hebben J. Elke dag stond er andere ‘gastchef’ voor ons klaar om zijn/haar kookkunsten te tonen… overheerlijk en overdadig! Dit is dus een van de bouwstenen waarvoor je kunt kiezen waardoor je niet (altijd) zelf hoeft te koken. Sowieso is huismanager Claudia minimaal 3 uur per dag aanwezig om te assisteren en de kamers op orde te maken.

En met al dat heerlijke eten en drinken moest er natuurlijk ook bewogen worden… zo was er dagelijks yogales door de inspirerende en charismatische Sanne op het dakterras, werd er gefietst van Fuseta naar Tavira: wat een prachtig natuurschoon, Ria Formosa Natuurpark: zoutvlaktes met o.a. flamingo’s en overal wilde bloemen (het perfecte seizoen). Met zoveel mooie stranden in de nabijheid konden we uiteraard een bezoek niet overslaan – en het leuke is dat je voor de beste stranden wat moeite moet doen, daar houdt Mrs. Local Hideaways van! Zo neem je de watertaxi of de ferry (10 minuten) naar Ilha de Armona, loop je via het centrale wandelpad naar de andere kant van het eiland en vind je er een uitgerekt wit zandstrand, contrasterend met de azuurblauwe zee waan je jezelf eerder op een tropisch eiland dan in Portugal. Bovendien vind je hier de perfecte strandtent met de lekkerste garnalen en sardientjes… paradijs! Er zijn trouwens meerdere eilandjes voor de kust voor de broodnodige variatie.

Olhão was voor mij een geweldige verrassing, ik was al eerder aan deze kant van de Algarve geweest maar nooit in dit stadje… wat een verborgen parel. Niet voor iedereen, gelukkig maar, want je moet zeker van authentiek en een beetje ruig houden. Het is hier niet gepolijst, maar dat vind ik juist het aantrekkelijke… de schoonheid van het verval, prachtige oude panden die half op instorten staan maar die prachtige oude tegels en deuren verbergen, dit in combinatie met de panden die al opgeknapt zijn. Ook zijn de Moorse invloeden zeer zichtbaar en doet deze stad me soms denken aan Marokko. Uitnodigende restaurantjes zijn er in overvloed, hier eet je nog voor een habbekrats lekkere verse vis of petiscos, Portugese tapas, en is de wijn goedkoper dan cola. De overdekte markt is niet te missen, met een apart gedeelte voor de vis… nog nooit zag ik zoveel soorten bij elkaar! Op zaterdag is de markt nog uitgebreider en bruist het van de bedrijvigheid. Olhão huist de juiste balans tussen locals en toeristen en is daardoor nog authentiek, laten we hopen dat dit nog lang zo blijft!

Kortom wat een droomhuis is Casa Fuzetta, ruim, luxe, gezellig, met de perfecte vibe… en dan ook nog eens gesitueerd in een omgeving die uitnodigt om nooit meer weg te gaan! Ik zou als ik jou was snel je vrienden of familie mobiliseren en bij Faro airport linksaf slaan!

Contact