Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan in het kleine vredige dorpje Alvados, gelegen in de provincie Estremadura. En wat een rust… het weinige geluid komt van de kerkklok, uit de plaatselijke kroeg of van het lokale vee. Ik vervolg mijn weg op zoek naar Cooking & Nature Hotel maar word afgeleid door een schattig restaurantje, wilde bloemen, prachtige oude olijfbomen en kurkeiken. Maar de grootste verrassing is uiteindelijk het hotel dat voor mij opdoemt, wow! Een prachtig modern gebouw, zeer zorgvuldig vormgegeven en perfect geïntegreerd in de natuurlijke omgeving door het gebruik van kurk. Zo’n pand verwacht je hier totaal niet!

Eenmaal binnen valt de originele inrichting op en het licht: grote glazen ramen en deuren halen de natuur van buiten naar binnen en bieden een prachtig uitzicht. Eigenaar Rui Anastácio kent de omgeving op zijn duimpje en runt al jaren samen met zijn vrouw Rita een rurale accommodatie, Casa dos Matos, in hetzelfde dorp. Maar het werd tijd voor iets nieuws, écht iets nieuws. Zo ontstond Cooking and Nature Hotel. Een plek waar de gezellige sfeer van hun andere accommodatie terug moest komen maar ditmaal in een moderner en luxer jasje.

Resultaat is een uniek concept met 12 kamers die elk in een ander thema zijn vormgegeven en een emotie verbeelden. De kamers zijn ruim en luxe, evenals de badkamers, en hebben allen prachtig uitzicht op de natuurlijke omgeving. Overleg vooral bij boeking welk kamerthema jou het meest aanspreekt aangezien ze zo verschillend zijn!

Ik was vooral erg onder de indruk van de ruimtes op de begane grond: een knusse ‘living’  met haard en honesty bar (pak zelf je eigen drankje en noteer dit op het lijstje), nog een andere ruime living, een speelruimte voor de kinderen en bovenal het restaurant. Het restaurant is de spil van de avond aangezien er hier druk gekookt en gegeten wordt (behalve op zondagavond). Wat een leuk idee, je hoeft in principe niet te koken maar je betaalt net zoveel voor het (vaste) menu als je niet meekookt. Onder leiding van een chef ga je aan de slag en bereid je met de lokale seizoensgebonden producten een heerlijke maaltijd. No worries dat je uren aan het koken bent en ook nog eens de vaat moet doen… nee hoor, dat wordt voor je gedaan… je bent tenslotte op vakantie! Het is veel meer het gezellige idee van gezamenlijk met eten bezig zijn dat hier uitgedragen wordt. Ook kinderen mogen meehelpen met het bereiden. Voor de romantici onder ons is er een intieme ‘Lover’s zone’ waar gekookt en gegeten wordt. Natafelen doe je bij het haardvuur, bij goed weer buiten zodat je tevens de enorme hoeveelheid sterren kunt zien!

De heuvelachtige omgeving is prachtig, het Serras de Aire e Candeeiros natuurpark ligt voor de deur en is ideaal voor wandelingen en fietstochten (vraag naar de routes en de GPS!). Maar ook de tuin van Cooking and Nature Hotel is mooi met oude olijfbomen en een verfrissend zwembad. Voor de koudere wintermaanden kan je onderdompelen in de ‘Banhos Aire’, verschillende baden die in temperatuur verschillen… indoor!

Cooking and Nature Hotel is een vernieuwend concept waar de speelse moderne inrichting heel goed geïntegreerd is in de natuurlijke omgeving en de huiselijkheid bewaard is gebleven. Zeer geschikt voor verschillende doelgroepen, of je nu met z’n tweetjes komt of met je gezin, en voor alle seizoenen!

Meer weten over de veelzijdigheid van Portugal? Lees dan mijn blog ‘Portugal – Inside out’

Contact