Fátima, gelegen in centraal Portugal ten noordoosten van Lissabon,  is een plek die alle Portugezen kennen… het verhaal gaat dat de heilige maagd Maria hier in 1917 zes keer verscheen aan 3 herderskinderen. Het is uitgegroeid tot een bedevaartsoord waar jaarlijks busladingen vol met mensen (van over de hele wereld) komen. Dit laatste klinkt niet als een typische locatie voor een Local Hideaway, je denkt hier eerder aan grote onpersoonlijke hotels die de massaal toegestroomde pelgrims herbergen. Maar niets is minder waar want Pedro en Ana hebben met een prachtige Local Hideaway een extra dimensie toegevoegd aan Fátima.

Pedro en Ana hebben namelijk weg van de massa, middenin de natuur tussen de steeneiken, fruitbomen en eeuwenoude overblijfselen van vervlogen tijden een paar jaar geleden een nieuw hotelconcept gecreëerd. Geïnspireerd door oude lokale bouwtechnieken en -stijlen heeft Ana, architect van beroep, een moderne nederzetting ontworpen. Prachtig geïntegreerd in de natuurlijke omgeving met veel licht en natuurlijke materialen: Luz Houses.

Zodra het hek achter ons dichtvalt betreden we een prachtige natuurlijke oase, wat een speciale plek is dit! Onze zintuigen worden geprikkeld door de geur van de verschillende kruiden, planten en bloemen. We worden hartelijk ontvangen met een welkomstdrankje en dan worden we naar onze kamer gebracht. Ik reis met mijn gezin dus we krijgen een super ruime superior suite. Wat een prachtige kamer. Ook weer heel licht met natuurlijke materialen en van alle gemakken voorzien. Zo is er een kitchenette en twee enkele bedden voor de kids, perfect geïntegreerd in de ruimte. Ook is er een open haard. Via een opstap kom je bij het grote tweepersoonsbed en een verzonken bad/regendouche. Er is zoveel aandacht besteed aan de details, zelfs de theedoek is met zorg gekozen! Wat een prachtige stek! En ook de andere kamers, variërend in grootte en prijs, zijn met evenveel liefde en comfort ingericht. Ze zijn verdeeld over verschillende blokken die ieder een andere bouwstijl vertegenwoordigen, een reflectie van de lokale geschiedenis.

De grote tuin nodigt uit om rond te wandelen, bijvoorbeeld naar de kapel die iets verderop gelegen is, een fijne plek voor bijvoorbeeld meditatie. Er is een zwembad en er is een natuurlijke massage ruimte gehuisd in een grot op het terrein… heel speciaal!

Het centrale huis heeft naast de receptie ook een gemeenschappelijke living met ‘honesty bar’ en openhaard voor de koudere maanden en een restaurant gedeelte waar ’s ochtends het ontbijt geserveerd wordt. (diner, kleine gerechtjes, is alleen op voorhand te bestellen). Het ontbijt is een waar feest! Het begint al met de prachtige ruimte waar de grote ramen de afstand tussen buiten en binnen verkleinen en er zoveel licht binnenkomt. De heerlijkste huisgemaakte lekkernijen staan uitgestald en verleiden je om de tijd te nemen, de dag rustig te beginnen.

De omgeving is veel meer dan alleen het heiligdom van Fátima, de natuur leent zich uitstekend voor actieve outdoor activiteiten en zelfs een bezoek aan het strand, al is het nog wel een stukje rijden, is te doen. Maar ook een bezoek aan het religieuze hart van Fátima is de moeite waard, ik was onder de indruk van de architectuur en gefascineerd door de toewijding van de pelgrims.

Luz Houses is echt een magische plek, Ana en Pedro noemen het zelf een ‘soul experience’ en dat kan ik beamen… de natuurlijke omgeving is zo in harmonie met de architectuur en het interieur, het personeel is warm en oprecht en er is zoveel liefde en aandacht gestopt in het creëren van een verwenoord… deze Local Hideaway is een non-conformistisch heiligdom in Fátima!

Contact