Na de rust en ruimte van de Alentejo is het heerlijk om me 24 uur onder te dompelen in de hectiek van de stad… wat een contrast! 24 uur Lissabon staat op het programma en ik ben erg benieuwd want ik was hier jaren terug in de 90er jaren en herinner me niet zoveel meer van deze stad, alleen de warmte gezien het feit dat ik er middenin de zomer was.. Daarnaast houd ik zoveel van Porto, het is ook een goede beproeving om te zien wat Lissabon met me doet!

Ik check in bij Cheese & Wine Lisbon, een trendy B&B gesitueerd in een prachtig gerestaureerd monumentaal pand op een centrale plek in de stad. Het is het geesteskind van Felipa en Sérgio, een jong stel dat bij toeval in de ‘hospitality’ terecht is gekomen. Ze wilden namelijk geen afstand doen van hun mooie appartement in de wijk Graça na gezinsuitbreiding en het appartement werd te klein om in te wonen. Aangezien ze zelf altijd veel van reizen hielden leek het ze een goed idee om te gaan verhuren via Airbnb, een interessante manier om in contact te komen met verschillende nationaliteiten.. het bleek een schot in de roos! Zoveel positieve reacties. Een rode draad in de feedback was dat ze altijd een lekker stuk Portugese kaas en een flesje wijn neerzette voor hun gasten. En zo ontstond, in een nieuwe fase in hun leven, het ‘cheese & wine’ concept: een gastvrij thuis creëren voor mensen die Lissabon willen ontdekken, de gebaande paden, maar vooral ook de niet gebaande paden… leven als een echte ‘Lisboeta’! En dat is kaasje voor Mrs. Local Hideaways, want uiteraard ontkom je niet aan de prachtige highlights die deze stad te bieden heeft maar is het nog veel interessanter om het ‘echte’ Lissabon te ontdekken… ver weg van de hordes toeristen, want die zijn er in hele grote getale!

Mijn timing is niet helemaal geweldig, Felipa en Sérgio zitten net voor het opleveren van de gloednieuwe benedenetage. Hier komen een flink aantal nieuwe kamers, maar ook de eetkamer waar ’s ochtends het ontbijt geserveerd gaat worden verhuist naar beneden en als bonus is er een ruime patio met verticale tuin tegen de achtermuur, een heerlijk buiten! Desalniettemin word ik super gastvrij ontvangen door Sérgio die alle tijd neemt om mij wegwijs te maken in Lissabon en veel leuke suggesties aan de hand doet om mijn 24 uur in deze stad op de juiste manier te besteden…. uiteraard onder het genot van een glas wijn en een overheerlijk kaasje uit de Serra d’Estrella, Sérgio’s geboortegrond. Wat een warm welkom en het is mooi om te zien dat dit bij alle gasten gebeurt, zoals Sérgio ook aangeeft: een van de kernwaarden van Cheese & Wine  – mensen zich zoveel mogelijk thuis te laten voelen, zowel in het kleinschalige hotel als in de stad!

Ik settel mijzelf vervolgens in mijn prachtige ruime kamer met franse balkonnetjes, een comfortabel bed en ensuite een ‘werkruimte’ en badkamer. De hoge plafonds met ornamenten geven een nog meer een ruimtelijk gevoel. Alle kamers zijn weer anders, maar absoluut de moeite waard want er is hier met zorg ingericht met de meest coole vintage meubels en objecten, dit komt uit de koker van Filipa en wat heeft zij hier gevoel voor! Het merendeel van de toffe vintage vondsten zou ik zo mee naar huis willen nemen! Ook is er aan gezinnen gedacht… er zijn kamers waar je samen met je kroost kan slapen.

Hoogste tijd om de stad te verkennen –  bereid je voor op stevige klimmetjes want dit is de stad van de 7 heuvelen (hoge hakken zijn erg lastig) – ik neem de Ascensor da Bica naar het hoger gelegen gedeelte van de stad. Alvorens te dolen door Barrio Alto kan ik er natuurlijk niet omheen om de lekkerste ‘Pasteis de Nata’ – het overheerlijke custard gebakje dat zijn oorsprong vindt in Lissabon – te proeven bij Manteigaria… al is er eeuwige strijd of hier óf bij Pasteís de Belem de lekkerste pasteis gebakken worden.

Ik vervolg mijn weg naar het hoogste gedeelte en geniet van de prachtige uitzichtpunten, zeker zo einde van de dag als het strijklicht over de stad heen glijdt, ziet het er betoverend uit. Ik bereik de hipste wijk van de stad: Principe Real. Absoluut de moeite waard om hier wat tijd door te brengen en hier voel je jezelf een echte ‘Lisboeta’! Ik eet in het trendy A Cevicheria – overheerlijke Peruviaanse ceviche bereid door chefkok Kiko Martins –  je kan niet reserveren maar wachten met een drankje in je hand voor de deur en het lokale leven aan je voorbij zien trekken, is echt geen straf!

Ik wandel moe maar voldaan terug naar Cheese & Wine, het is weer heerlijk thuiskomen en ik slaap als een roosje in mijn comfortabele bed! De volgende ochtend geniet ik van het ontbijt, een perfecte start van de dag. Nieuwe plannen worden gesmeed, ik heb nog een paar uur voordat ik weer moet vertrekken naar de luchthaven. Voordat ik de stad in ga kijk ik nog even rond op de begane grond, wat een gave kamers komen er hier (lees: inmiddels gerealiseerd) en wat is het een goed idee om de patio om te toveren tot stadse oase!

Ik kan alleen maar vol bewondering zijn over de tomeloze energie die Filipa en Sérgio hebben. Ze hebben een pareltje in Lissabon gecreëerd met hun Cheese & Wine en snappen goed wat de eigentijdse reiziger zoekt tijdens zijn of haar verblijf.

Rest de vraag ‘Lissabon of Porto’… tja dat is Sagres vs. Superbock (de lokale biertjes) en Bica vs. Cimbalinho (de benaming voor een klein kopje koffie), allebei hetzelfde maar toch heel anders. En voor de Portugezen ligt het heel gevoelig! Naar mijn mening is Porto wat rauwer, ongepolijst – Lissabon is chiquer, iets meer ‘sophisticated’ maar zeker ook meer toeristisch. Kortom beiden de moeite waard om te ontdekken en beiden met een perfecte Local Hideaway als basis! Ben benieuwd waar jouw toekomstige citytrip naartoe gaat!

Contact