Ik vervolg mijn weg langs de kust van de Alentejo, gelukkig heb ik de tijd want man, wat is het hier wonderschoon! Wild en onbedorven – ik word betoverd door de steile kliffen waartussen kleine pareltjes van strandjes verborgen liggen. Volgens mij is het hier in elk jaargetijde goed toeven (al is het hier in de zomermaanden beduidend drukker als de Portugezen er zelf op uit trekken… ik geef ze geen ongelijk, zij kennen de plekjes!) want ook met wat slechter weer is het geweld van de beukende golven een machtig schouwspel. Dit is natuurpark Costa Vicentina, een van de dertien officiële natuurparken van Portugal, gelegen in het Zuidwesten van Portugal – het strekt zich uit vanaf Sines in de Alentejo helemaal tot aan Sagres, het meest zuidelijke puntje, gelegen in de Algarve. Paradijs voor (kite) surfers, er kan perfect gemountainbiket worden, maar vooral wandelaars kunnen hier hun hart ophalen. Zo heb je de Rota Vicentina die door het hele park Costa Vicentina loopt. Deze route heeft gemarkeerde wandelpaden (en inmiddels ook mountainbike routes) en bestaat uit 2 delen: de Caminho Histórico (het historische pad), 230 kilometer lang en loopt door het binnenland. Het tweede deel is de Trilho dos Pescadores (het pad van de vissers). Deze wandelroute beslaat het kustpad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete visstek. Deze route loopt door duinen begroeid met vetplanten en langs baaien met zandstranden en majestueuze rotspartijen. Het kustpad is verdeeld in 4 secties, ieder bedoeld als een dag wandelen.

Mijn overnachtingsplek is Herdade do Touril, gelegen net even buiten Zambujeira do Mar, zuidwest Alentejo, aan de rota Vicentina. Wat een rust en ruimte… heerlijk! Het is een familie landgoed uit 1826 en besloeg in vroegere tijden 1200 hectare. Eigenaar is Luis Falcão, hij behoort tot de 5e generatie. Door de jaren heen is er veel verloren gegaan aan het eens florerende boerenbedrijf, vooral door het gezag van Salazar. Na het einde van de dictatuur werd een groot gedeelte van het land teruggegeven aan de familie, er kon weer opgebouwd worden. Luis zijn vader had grootse plannen met het landgoed maar kwam helaas al snel te overlijden. Aan Luis was het de taak om de dromen van zijn vader te verwezenlijken. Dit viel samen met de opkomst van ‘rural hotels’ en zo werd het idee geboren om op het landgoed, gelegen in het natuurgebied Costa Vicentina een kleinschalige accommodatie te maken. Geheel in harmonie met de omgeving en het cultureel erfgoed in de zo typerende kleuren wit en blauw. Met recht dus een plek met een ziel! Slechts 19 kamers verdeeld over 5 huizen die verspreid liggen op het landgoed. De perfecte uitvalsbasis om dit prachtige stuk Alentejo te ontdekken.

De ontvangst is super gastvrij en warm – dat kan je wel aan de Portugezen overlaten! Mijn kamer is gelegen in een huis verderop, nou ja kamer, zeg maar gerust een heel huis want naast een fijne slaapkamer en een ietwat kleine badkamer, heb ik een ruime living met openhaard, een kleine keuken, twee terrassen met uitzicht op de wei met de huisezel en de in de verte gelegen zee.  Ook hier is er slim nagedacht over de ruimtes en kan er desgewenst nog een slaapkamer geschakeld worden aan de living voor bijvoorbeeld je kinderen, andere familieleden of vrienden. Er zijn ook nog ruimere huizen op het landgoed voor 5 personen. Voor de warme dagen is er een heerlijk zwembad met genoeg relaxte plekken om je terug te trekken met een boek en een gezellige buitenbar waar ook ’s avonds gegeten kan worden. Voor de koudere dagen is er een knusse gemeenschappelijke living met openhaard en ‘honesty bar’ waar jezelf een drankje inschenkt. ’s Avonds kan je desgewenst aanschuiven voor het menu van de dag… typische lokale gerechten die het Alentejo gevoel alleen maar versterken!

Wat een heerlijke authentieke stek is Herdade do Touril, de medewerkers zijn supervriendelijk en gastvrij, kamers zijn zeer comfortabel en prijs-kwaliteit is heel goed. Bovenal is de omgeving spectaculair! Kust heeft altijd een magische aantrekkingskracht en ik denk dat deze Costa Vicentina behoort tot een van de mooiste, meest spectaculaire kustlijnen van Europa! Wonderschoon en zo de moeite waard om dit verborgen stukje Portugal te verkennen….. alleen niet teveel doorvertellen :-)!

Meer over de Alentejo in mijn BLOG: ‘Alentejo, de ruwe diamant van Portugal!

Contact