Ik was al een aantal dagen in Portugal voor een persreis door de Douro regio alvorens ik op mijn laatste avond laat incheck bij Solar Egas Moniz, gelegen op een half uur rijden van Porto en op de route naar de Douro vallei. Tja en soms moet ik wat concessies doen aan mijn motto ‘slowtravel’, ik had namelijk niet zoveel tijd om met volle teugen te genieten van deze Hideaway want de volgende ochtend al vertrok mijn vliegtuig terug naar huis. Maar ik wilde perse naar deze plek die ik al heel lang op mijn ‘wishlist’ had staan en ik had eigenaresse Iva beloofd dat als ik nog eens in de buurt was ik langs zou komen. Zo gezegd, zo gedaan.

Ik arriveerde laat in de avond maar desondanks werd ik zeer warm onthaald door Iva en haar vader, zij waren speciaal voor mij opgebleven om de deur van het indrukwekkende pand te openen.De volgende ochtend was de gastvrijheid al net zo warm bij de medewerkers van Iva.

Opvallend aan dit kleinschalige hotel is de zorg die besteed is aan de decoratie van de kamers. Geen standaard inrichting maar origineel en uniek. En vooral niet onbelangrijk: de bedden zijn fantastisch!! Er is een historisch gedeelte waarin de kamers wat klassieker zijn en er is ook een moderne vleugel, welke verbonden is met het statige oude landhuis door middel van een glazen corridor, met dito ingerichte kamers. Ook is er een familiekamer die ruim genoeg  is om met je kroost te overnachten. Kinderen zijn hier meer dan welkom!

Het ontbijt is een goede reflectie van de persoonlijke aandacht en gastvrijheid, overheerlijke (homemade) ingrediënten (die chocoladetaart daar doe je een moord voor), verse sapjes en een vers bereid eitje maken het de perfecte start van de dag! Ik had de dagen ervoor nog niet zo’n lekker ontbijtje gehad terwijl ik toch al erg verwend was!

In de warme maanden kan je hier perfect loungen in de tuin bij het zwembad, een fijne afwisseling met het verkennen van de omgeving.  En dat laatste is meer dan de moeite waard want er is veel te doen en voor elk wat wils. Ben je een cultuurliefhebber dan kan je je hart ophalen aan meer dan 50 Romaanse bouwwerken in de nabije omgeving, natuurliefhebbers pakken de fiets of gaan wandelen, ben je meer van de stad.. Porto ligt op een half uurtje rijden.  Ook wijnliefhebbers komen hier volledig aan hun trekken want veel van de beste Portugese wijnen worden om de hoek geproduceerd… ze kunnen trouwens bij Solar Egas Moniz ook een wijnproeverij voor je organiseren, begeleid met overheerlijke bijpassende petiscos (kleine hapjes) (wel even van tevoren boeken). De smaak van ‘Noord Portugal’ wordt voor je geserveerd zonder dat je hiervoor de deur uit hoeft!

Ondanks mijn korte verblijf kan ik aan alles zien en voelen dat dit een bijzondere en heerlijke stek is. Persoonlijke aandacht en huiselijkheid zijn de kernwoorden en dit in combinatie met de originele inrichting onderscheidt het zich van veel andere (grote) hotels in de omgeving.  Je voelt je hier gast van de familie en er wordt alles aan gedaan om het je naar de zin te maken en je kennis te laten maken met de geneugten van het Noord Portugese leven. Want hier en ook tijdens mijn reis door de Douro regio zijn het juist de gastvrije en trotse mensen die mij zo opvallen. Kortom, het juiste DNA voor een Local Hideaway!

Contact