Ik ben gek op ‘roadtripping’, het gevoel van vrijheid en niet precies weten wat je te wachten staat, maakt me blij als een klein kind. De Alentejo regio, gelegen ten zuiden van Lissabon (‘além do Tejo’ betekent letterlijk ‘over de Taag’) en ten noorden van de Algarve, leent zich uitstekend voor een roadtrip. De afwisseling in landschap is groot: van spectaculaire kust tot een uitnodigend binnenland waar rust en ruimte de kernwoorden zijn, en, niet onbelangrijk, de wegen zijn goed! Startpunt van mijn trip is Lissabon airport, hier pik ik mijn huurauto op en dan kan het feest beginnen… “Alentejo here I come!”.

Mijn eerste stop is een uur rijden ten zuiden van Lissabon, aan de kust: Sublime Comporta. Deze Hideaway stond al geruime tijd op mijn ‘wishlist’ en mijn verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

Ik word allereerst gegrepen door de omgeving, deze is prachtig! Niet voor niets trekken de locals uit Lissabon in het weekend naar deze plek of hebben ze er zelfs een buitenhuis… Eindeloos duingebied met parasoldennen (een microklimaat zorgt ervoor dat deze pijnbomen hier goed kunnen groeien), uitgestrekte onbedorven stranden, kurkeiken, kleine vissersdorpjes en rijstvelden (!) bepalen hier het landschap en zorgen gezamenlijk voor het unieke karakter. Comporta en omgeving laat zich niet vangen al wordt het regelmatig vergeleken met Ibiza, of St. Tropez, dat is naar mijn idee niet terecht… daarvoor is Comporta veel te Portugees!

Verstopt – letterlijk want ik moet vol op de rem en rijd er bijna voorbij – in dit betoverende landschap ligt Sublime Comporta.

Dit is de plek waar Gonçalo and Patricia Pessoa hun buitenverblijf creëerden, een huis waar ze zich terug konden trekken met familie en vrienden en tot rust konden komen van al het reizen (Gonçalo is namelijk piloot en Patricia was stewardess en nu trotse moeder van hun twee kinderen). Maar gezien de grootte van het perceel ontstond al snel het idee om het familiehuis om te turnen in een luxe hotel en uit te breiden naar (nu) 14 kamers/suites.

Na aankomst wordt ik door de GM rondgeleid. Ik ben onder de indruk, vooral van de prachtige synergie tussen binnen en buiten… er is hier heel zorgvuldig gezocht naar een perfecte balans: veel natuurlijke materialen, grote ramen die uitzicht bieden op het buiten: de talrijke pijnbomen en kurkeiken, prachtig!! De cabana suites (qua architectuur gebaseerd op de traditionele huisjes van de vissers) , waarin ik verblijf, liggen verspreid in de tuin en zijn kleine huisjes die heel slim op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden. Zo kan je opteren voor uitsluitend een ruime slaapkamer met terras en badkamer, je kunt kiezen voor de slaapkamer met een separate living met kitchenette, terras met klein zwembad, of je kan er nog een slaapkamer aan schakelen waardoor je met een heel gezin of 2 stellen kunt verblijven: zo worden 2 suites getransformeerd in een cabana villa. Er is uiteraard meer, zo is er een grote ‘owners’ suite, met living en 2 terrassen (waarvan 1 met een jacuzzi), zijn er ‘guest’ suites – ruim en licht en met een toffe mezzanine waar de badkamer gesitueerd is, de ‘friends’ rooms – 4  adults only kamers (2 met Queensize bed en 2 met kingsize bed). Alle kamers zijn super comfortabel met heerlijke bedden, ruime badkamers en licht heel veel licht (no worries voor het slapen gaan wordt er middels een fijne ‘turndown’ service gezorgd dat het pikkedonker is voor een perfecte nachtrust 😉 !

Tot zover de kamers, tijd voor een drankje… ik word verrast met een heerlijke cocktail – gevaarlijk lekker – en nestel mezelf bij de open haard in het bargedeelte. Ik ben hier zoals je merkt in het voorseizoen en dus is het helaas te koud om buiten op het terras te zitten… of in de toffe zitkuil met vuurplaats. Het prachtige zwembad is helaas ook nog niet getest door Mrs. Local Hideaways. Maar dat mag de pret niet drukken want juist ook tijdens de wat koelere maanden vind ik dit een heerlijk hotel, het restaurant- en bargedeelte is namelijk heel gezellig en warm en leent zich uitstekend voor lange borrel- en tafelsessies – het eten is hier  verrukkelijk en er wordt een perfecte eigentijdse twist gegeven aan Portugese klassiekers! Daarnaast wordt er tijdens mijn verblijf hard gewerkt aan de moestuin zodat de ingrediënten letterlijk om de hoek groeien. Ook moet je vooral de spa (sauna, stoombad, binnenzwembad en behandelingen) niet overslaan – hemels, en draagt alleen maar meer bij aan het ultieme ‘slow travel’ gevoel!

Later op de avond na een overheerlijk diner en na een baddersessie in mijn Philips Starck bad met de aangename producten van het merk Claus (het eerste Portugese zeepmerk) is het tijd om mijn bed op te zoeken en te dromen over mijn eerste belevenissen. Geen lange uitslaapsessie voor Mrs. Local Hideaways dit keer want de volgende ochtend ben ik al vroeg uit de veren, ik wil zoveel mogelijk uit mijn dag halen! Ik word wederom verrast, nu door het ontbijt…. wow, wat een keur aan lekkernijen! Tijd voor wat actie, ik leen een van de stoere fietsen en rijd naar het nabijgelegen meer. Superleuk om de omgeving per fiets te verkennen, zeker doen… en uiteraard ook de beste manier om naar het strand te gaan want zoals gezegd deze zijn hier zeer de moeite waard: uitgestrekt en nog onbedorven. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan het vissersdorpje Carrasqueira, een prachtig fotogeniek plaatje vooral bij eb en zonsopgang/zonsondergang wanneer de vissersboten droogvallen en er een mystiek sfeertje hangt.

Ik moet weer door, er wacht een nieuw avontuur in de Alentejo, maar ik beloof mijzelf om terug te komen bij Sublime Comporta. Wat een prachtig hotel, zo zorgvuldig in balans. Hier gaan luxe en natuur perfect samen en ervaar je het ultieme ‘slow travel’, jaar rond! Pure verwennerij!

Meer over de Alentejo in mijn BLOG: ‘Alentejo, de ruwe diamant van Portugal!

Contact