Zoals ik al beschrijf in mijn verhaal over Hostal la Torre heeft mijn scepsis over Ibiza plaatsgemaakt voor een ontluikende liefde. Het veelzijdige en verrassende Ibiza is juist in het laagseizoen, ik bezocht het in februari, erg charmant als het eiland van de Ibicencos (de inwoners van Ibiza) is, het tempo laag ligt, de natuur ontwaakt en de grote massa nog thuis zit. Een perfecte bestemming voor een lang weekend of langer.. een break van de kou en grauwe grijsheid in Noord-Europa.

In mijn verdere verkenningstocht verruil ik de kust voor het platteland: de komende twee nachten verblijf ik in een prachtige oude finca, boerderij, met een enorme tuin, een fantastische plek waar je zintuigen geprikkeld worden. Zoals de geur van bloesem en sinaasappelen, inmiddels thuis achter mijn laptop kan ik als ik mijn ogen sluit deze bedwelmende parfum nog zo oproepen! Al eeuwen is deze finca in de familie en het is in 2004 geopend als Agroturismo, een van de eerste op het eiland.

Bij aankomst valt meteen de rust op die hier meester van je maakt. Atzaró is een oase van rust en weldaad, vooral in deze tijd van het jaar. Het welkom is super gastvrij en vriendelijk, er wordt uitgebreid de tijd genomen om mij rond te leiden. Mijn kamer ligt aan de overkant van de weg, het modernere gedeelte van het hotel.  Oei, wat een verrassende verwennerij: de suite is enorm met een Balinees daybed in de ‘voortuin’ een joekel van een hemelbed in de heerlijk ruikende (sinaasappelolie van eigen pluk) slaapkamer, een fijne ruime badkamer en als kers op de taart een ‘achtertuin’ met nog eens een bad en douche voor de ultieme ‘outdoor’ badkamer ervaring. En dan heb je me: een buiten badkamer brengt mij altijd in een tropische gemoedstoestand, ‘rain or shine’! Uiteraard hangt er wel een prijskaartje aan het verblijf in deze Local Hideaway maar het mooie aan Atzaró is dat zij het hele jaar open zijn, veel accommodaties sluiten in de wintermaanden, en zij hun prijzen in deze maanden aanzienlijk verlagen waardoor een verblijf meer betaalbaar wordt. En ik kan je verzekeren dat ook de ‘double rooms’ zeer comfortabel en aantrekkelijk zijn… uiteraard ook gecheckt! Daarnaast zit in de wintermaanden het overheerlijke uitgebreide ontbijt bij de prijs inbegrepen, evenals dagelijkse yogalessen en gebruik van sauna en stoombad… het is maar even dat je het weet 😉

Ik kan natuurlijk niet eindeloos buiten badderen… er moet weer Ibiza sfeer opgesnoven worden, en waar kan dat beter dan in een van de oudste bars van het eiland: Bar Anita, dé plek waar in de 60’s de hippies zich verzamelden. Wat een perfecte stek voor een avondje tapas en slempen, de ideale locatie om bij te praten met een dierbare vriendin en het lokale eilandleven aan je voorbij te zien trekken. Het venijn zit ‘m hier in de staart: de zelfgebrouwde Hierbas, het lokale kruidenbittertje, de beste van het eiland… gevaarlijk spul, je bent gewaarschuwd!

De volgende morgen geniet ik van het uitgebreide overheerlijke ontbijt bij Atzaró – een perfecte luie zondagmorgen – en vervolgens is het tijd om de restanten Hierbas uit mijn lijf te werken… wandelen is de perfecte remedie! Juist dit seizoen leent zich goed voor een stevige wandeling, het is niet te warm en er zijn talrijke mogelijkheden. En ook een hippiemarkt mag natuurlijk niet op mijn lijstje ontbreken. Op zondag verzamelen de locals zich op de markt in San Juan, deze lokale ‘hangout’ pikken we ook nog even mee!

Na al deze gezelligheid is het de hoogste tijd om weer lekker te chillen bij Atzaró, want dat kan er zo goed! Een rondje sauna & stoombad en luieren met een goed boek. Even onthaasten en alle indrukken verwerken die ik in korte tijd heb opgedaan… een stemmetje in mijn hoofd zegt “ik moet niet zulke vooroordelen hebben over bepaalde bestemmingen – eerst zelf ervaren!”. En zo is het maar net! Wat een heerlijke (winter) escape is Ibiza, zeker als je een van mijn Local Hideaways als uitvalsbasis gebruikt! Puur eiland geluk!

Contact