20 jaar geleden reisde ik met mijn lief voor het eerst af naar Thailand. Een van de eerste verre reizen samen… wat een avontuur, in alle opzichten want de liefde was nog pril, en jeetje wat vliegt de tijd #ikwordoud. We backpackten ‘flashy’ want we hadden een auto gehuurd om het zuiden van Thailand te verkennen,  onze rugzakken lagen in de achterbak, en we overnachtten in kleinschalige goedkope accommodaties (op dat ene luxe resort op Koh Samui na, waar we na veel onderhandelen in onze stinkende vieze kleren bij de receptie een super deal regelden en als royalty genoten van een superdeluxe suite). Een van de plekken die me erg is bij gebleven van die reis is Khao Sok National Park:  overweldigende natuur, de Sok rivier en de spectaculaire kalkstenen rotsformaties die als statige Boeddha’s boven het landschap uittorenen. We overnachtten in een ietwat muffe boomhut, wasten ons in de rivier en visten met een zelfgemaakt bamboe hengeltje… wat kan het leven toch heerlijk eenvoudig zijn.

Ik was dan ook bang dat zoveel jaar na dato dit idyllische beeld vertroebeld zou worden door het feit dat Thailand met de jaren zo veranderd is en zoveel meer toeristisch is geworden. Maar in mijn zoektocht naar geschikte Hideaways in Thailand stuitte ik op Our Jungle House, een plek die aan alle LH criteria voldoet, en wat bleek toen ik mijn prehistorische ‘Lonely Planet Thailand’ erop nasloeg… deze accommodatie bestond 20 jaar geleden al, sterker nog, ik had ‘m ook al gehighlight… (weliswaar niet bezocht want het lag boven ons budget).  Dat moet een vooruitziende blik geweest zijn, zeker gezien het feit dat je er in super coole boomhutten kan overnachten.

En zo keerde ik 20 jaar later met mijn lief en inmiddels 2 kinderen terug naar Khao Sok. En ja natuurlijk is er veel veranderd:  Khao Sok is nu een compleet dorp! Maar wel gemoedelijk en met ‘good vibes’.  Het prachtig gelegen Our Jungle House ligt van alle accommodaties in Khao Sok het dichtst bij het National Park en doet met nog erg denken aan de vervlogen tijden. Het geluid van het stromende rivierwater, dit keer alleen voor een verfrissende duik en niet om in te wassen… toch ook wel een welkome luxe ;-), de cicaden die hun luidruchtige gesjirp produceren, de prachtige tuin met weelderig groene beplanting en prachtig felgekleurde bloemen, het uitzicht op de kalkstenen rotsen die voortdurend van kleur veranderen, de verborgen huisjes en onze fantastische boomhut (waar je met gemak een grote familie in huist)…. Dit is toch nog wel het gevoel van toen. Het is mooi om te constateren dat de natuur op een juiste manier bewaard is gebleven en in harmonie is met de accommodatie. Een van de redenen ook voor Mandy, de manager van Our Jungle House, dat ze zich hier zo op haar plek voelt. Ze vertelt me dat Our Jungle House de eerste accommodatie in Khao Sok was en dat er nauw wordt samengewerkt met de lokale bevolking. Eigenlijk zijn ze trendsettend voor de omgeving geweest want locals die jaren geleden hier gewerkt hebben, zijn nu hun eigen accommodaties gestart in de buurt.

Naast boomhutten, in verschillende grootte, staan er ook huisjes op het terrein… allemaal met veel privacy en verstopt tussen het groen. Je doucht er lekker warm, er zijn goede muskietennetten over de comfortabele bedden en de inrichting is origineel met toffe verwijzingen naar lokale gebruiksvoorwerpen . Of je nu met je gezin of met z’n tweetjes reist, er is hier altijd wel een geschikt onderkomen. Eco-vriendelijk is het gefilterde water dat overal verkrijgbaar is, in je kamer maar ook bij de receptie- zelfs flesje die je kan gebruiken om te vullen… top! Er is een restaurant waar ontbijt, lunch en diner wordt geserveerd en een gezellige bar voor een drankje.

Bij de receptie boek je allerhande tours, zo kan je gespecialiseerde natuurwandelingen met een gids ondernemen of de enorm populaire excursies naar het Cheow Lan Lake, al dan niet met een overnachting in een drijvend dorpje op het meer.  Ik koos voor een dagtrip op het meer,  ik was veel teveel gehecht aan mijn boomhut ;-), en ondanks het feit dat het wel erg toeristisch is, is het absoluut de moeite waard. De omgeving en de natuur zijn namelijk spectaculair en het meer is dusdanig groot dat de mensenmenigte (ik was er de week na kerst, echt high season!) zich verspreidt. De kracht van de kalkstenen rotsformaties die oprijzen uit het smaragdgroene water van het meer is ‘one of a kind’ en van sprookjesachtige schoonheid. Ik kan alleen maar hopen dat het over 20 jaar nog zo is!

Contact