De oude man die onze bagage in een grote bak door het doolhof aan straatjes en steegjes in de medina manoeuvreert, vraagt een aantal keer aan collega kruiers waar we moeten zijn. Ik moet flink doorlopen om hem niet kwijt te raken en ik ben al lang blij dat we zelf niet aan het zeulen zijn gegaan met onze bagage op zoek naar deze verstopte Hideaway (ik had natuurlijk ook de Riad zelf even kunnen bellen zoals ook aangegeven staat op de bevestigingsmail… dan waren we netjes opgehaald door een medewerker, maar na al een paar dagen in Essaouira te zijn, dacht ik heel eigenwijs het wel zelf te kunnen vinden). Dan doemt er aan het eind van een smal steegje een deur op die ik herken van de foto’s…. we hebben Riad Baladin gevonden. Zodra de deur achter mij dicht valt, betreed ik een andere wereld: een oase van rust en sereniteit die je doet vergeten dat je in een drukke stad bent. Wat meteen opvalt is dat de inrichting heel naturel is, een welkome afwisseling met de vele bonte kleurrijke Marokkaanse versiersels die je elders ziet. Wat een heerlijk verborgen plek is dit!

Riad Baladin bestaat uit twee met elkaar verbonden stadshuizen die in totaal 10 kamers herbergen. Herkenbaar in de bouwstijl van dit soort stadshuizen in warme landen zijn de dikke muren die de warmte in de zomermaanden buiten houden en voor behaaglijke warmte zorgen in de winter…. Al heeft Essaouira eigenlijk het hele jaar rond een aangename temperatuur. Beide panden hebben een mooie patio (waarvan een met een privé jacuzzi) en stijlvolle salons waar je in alle rust een boek kan lezen en op koudere avonden je kan warmen aan de haard. De tien kamers zijn vernoemd naar de kleur van het tadelakt, Marokkaans stucwerk, van de badkamers en ademen net als de centrale ruimtes natuurlijke rust uit. In het oog springen de speciaal door de manager Nicole ontworpen bedden die een brug slaan tussen Azië en Afrika… mooi en anders!

Al dwalend door Riad Baladin leiden verschillende trappen naar buiten… naar geweldig dakterrassen. Zo is er een terras waar je heerlijk uit de wind ’s ochtends een lekker ontbijt geserveerd krijgt, weer een ander terras waar je je kan nestelen na een bezoek aan de medina of het strand en eentje met zonnebedden en het beste uitzicht over Essaouira.

De volgende ochtend ontmoet ik Nicole. Een ondernemende en extroverte dame die een compleet ander leven achter zich heeft gelaten in Zwitserland waar ze jarenlang voor en achter de televisiecamera’s stond. Na een aantal omzwervingen kwam zij in Italië in aanraking met de succesvolle entrepreneur Teo Musso, die tegen alle stromingen in biologisch bier brouwt in een wijnland bij uitstek. Hij zocht iemand die het merk Baladin mee kon uitbouwen buiten de Italiaanse landsgrenzen en buiten de gebaande paden en zo is Riad Baladin ontstaan en staan er nog een aantal andere bijzondere projecten op stapel.

Essaouira is een heerlijke plaats om een aantal dagen neer te strijken. Nicole kent de stad door en door en kan je de beste adresje aanbevelen. En mocht je, zoals mijn dochter die gevallen was, medische hulp nodig hebben… nou dan is het kordate optreden van Nicole alleen maar bewonderenswaardig te noemen!

Meer insider tips Essaouira? Lees mijn blog met alle persoonlijke aanbevelingen!

Contact