Finca Valle Escondido
Vanaf € 70,- per nacht
CHECK BESCHIKBAARHEID
< terug naar de selectie pagina
vanaf € 70,- per nacht

Finca Hideaway

Je moet er wat voor over hebben om deze plek te bereiken, maar dan word je ook ruimschoots beloond: dit is ‘off the beaten track’ Mexico. Je komt hier in contact met het lokale plattelandsleven en je verblijft heerlijk comfortabel. De Maya tempels van Palenque, Bonampak en Yaxchilán liggen op slechts een uurtje rijden.

Story
Specificaties
Foto's
Locatie

Ik vervolg mijn rondreis door Mexico in zuidelijke richting en ga op zoek naar een bijzondere accommodatie niet zo ver van Palenque, het wereldberoemde Maya tempelcomplex. Na flink wat speurwerk stuit ik op een geweldige Hideaway, verscholen in het hart van Chiapas, niet ver van Guatemala. Je moet er wel wat voor over hebben om deze plek te bereiken, maar dan word je ook ruimschoots beloond voor je inspanning: dit is ‘off the beaten track’ Mexico, je vindt er bergen, verborgen Maya schatten en dikke jungle, maar bovenal… je komt er bijna geen toerist tegen!

Local Hideaways Mexico

Chiapas is de meest zuidoostelijk gelegen regio in Mexico. Dit is tevens het werkterrein van de stoere rancheros, de boeren die hard moeten werken om hun hoofd boven water te houden en te paard op spectaculaire wijze het vee drijven. Zo ook de eigenaren van deze ranch:  de familie Fonseca. Zij verlieten Jalisco om hier hun boerderij te vestigen. Een echte familie business. Alle leden van het gezin zijn erg ondernemersgezind en naast hun ranch openden ze in 1998 een restaurant waar ze eten serveren aan de passanten die op weg zijn van en naar Guatemala of de Maya tempels van Bonampak en Yaxchilán. Als snel realiseerden ze dat er ook behoefte was aan een accommodatie en zo werd er door vader en zonen een tweetal kamers gebouwd. Geheel naar eigen ontwerp en met gebruik van lokale materialen. Dit was de start van Parador Valle Escondido. Inmiddels zijn er 15 kamers, een tweede restaurant voor de hotelgasten en regelt zoon Willy het hotelgedeelte terwijl vader en zoon Cesár zich bezig houden met de boerderij.

Familiebedrijf!

Local Hideaways Mexico

Wat een unieke stek! Je komt hier niet alleen in contact met het lokale Mexicaanse plattelandsleven, je verblijft ook nog eens comfortabel. Want met zoveel zorg en oog voor detail zijn de kamers gemaakt. Ruim, sfeervol en vooral de badkamers verdienen een aparte vermelding… zo gaaf gemaakt met grote kalkstenen brokstukken die afkomstig zijn uit de omliggende heuvels. Willy en Cesár spreken uitstekend Engels en we worden als familie ontvangen.  We krijgen een uitgebreide rondleiding over de ranch en leren over medicinale planten, plukken de lekkerste vruchten uit de bomen en mijn kinderen mogen als echte rancheros te paard het vee drijven (voor mijn dochter het hoogtepunt van onze Mexico trip). Om af te koelen nemen we een duik in de natuurlijke zwemvijver en drinken we een Mexicaans biertje terwijl we chillen in onze hangmat…. siesta forever! ‘s Avonds schuiven we hongerig aan bij het 3 gangen diner, hier wordt van ‘farm to table’ gekookt en ik kan je  zeggen dat het een van onze beste maaltijden tijdens onze reis was…. verrukkelijk en overdadig.

Rancheros!

Naast het proeven van het lokale leven is er nog genoeg anders te doen, zo kan je jungle wandelingen maken, zwemmen bij watervallen en vind je prachtige Maya tempels op nog geen uur rijden. Palenque is een absolute highlight, maar als je graag de mystiek van de Maya’s wil ervaren zonder afgeleid te worden door hordes toeristen, dan raad ik je echt aan om een excursie te maken naar de ruines van Bonampak en Yaxchilán.

Deze finca is absoluut de moeite waard om een D-tour te maken, met recht een Local Hideaway, want hier ben je weg van de gebaande paden en heb je een unieke kans het lokale Mexicaanse leven te ervaren terwijl je zeer comfortabel verblijft. En wat een schatten zijn de Fonseca’s… onze Mexicaanse familie!

Kindvriendelijk
Restaurant
Outdoor
Digital Detox
Budget
Guesthouse
Natuur
Actief

Chiapas, Mexico