Sextantio le Grotte della Civita
Vanaf € 150,- per nacht
CHECK BESCHIKBAARHEID
< terug naar de selectie pagina
vanaf € 150,- per nacht

Slapen in een grot!

Ik heb veel van de wereld gezien maar had nog nooit in een grot geslapen. ‘Mind blowing’ was het woord dat er in mij opkwam toen ik bij deze Hideaway in het ‘must visit’ Matera arriveerde. Luxe en authenticiteit zijn hier perfect in balans… een unieke ervaring.

Story
Specificaties
Foto's
Locatie

Ik heb voor Local Hideaways al veel van de wereld gezien maar had nog nooit in een grot geslapen… voor alles is er een eerste keer!

Local Hideaways Italy

Op naar Basilicata – een nog relatief onontdekte en dunbevolkt regio in het zuiden van Italië. Deze streek wordt gekenmerkt door ruige natuur, de Ionische en Tyrreense kust, landbouw, kleine dorpjes… een ruwe diamant. Het absolute hoogtepunt van deze edelsteen is Matera. Deze stad bestaat uit twee delen: het moderne gedeelte met chique winkels, cafés etc. en een wonderschoon oud gedeelte: de Sassi. De Sassi stamt al uit de prehistorie en is een aaneenschakeling van uit de rotsen gehakte woningen (grotwoningen). Zo iets bijzonders, niet voor niets staat Matera op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het uitgeroepen tot Europese Culturele hoofdstad van 2019!

Eeuwenoude grotwoningen!

Local Hideaways Italy

Een klein gedeelte van Matera is ongeveer 10 jaar geleden opgekocht door Daniele Kihlgren, een Zweeds-Italiaanse weldoener/idealist/filosoof/dromer/miljonair (dit soort mensen zijn niet in één woord te vatten). Gegrepen door de schoonheid en authenticiteit van oude verlaten Italiaanse dorpen zocht hij een manier om deze plekken te behouden. Zo onstond zijn ‘Albergo Diffuso’: een beweging tegen nieuwe stadsontwikkeling en waarbij de ziel van historische gebouwen en dorpen nieuw leven ingeblazen wordt door er een ‘diffuus hotel’ te creëren – op de meest authentieke en respectvolle manier. Wat is het geweldig dat er op de wereld mensen zijn die het waardevol vinden om dit soort cultureel erfgoed in ere te herstellen.

Albergo Diffuso!

Le Grotte della Civita is zijn tweede project: verschillende 9000 jaar oude kalkstenen grotten werden met de kennis van lokale vakmensen gerestaureerd en veranderd in de meest bijzondere accommodatie waar ik ooit geslapen heb. Slechts 18 kamers (grotwoningen) – variërend van classic, superior tot suites, een grot waar de receptie huist en een centraal gelegen oude rotskerk die dienst doet als restaurant en gemeenschappelijke ruimte.

‘Mind blowing’ was het eerste woord dat er in mij opkwam toen ik bij deze Hideaway arriveerde. Je voelt de ziel van vroeger maar je hoeft zeker niet onder erbarmelijke omstandigheden te verblijven. De ontelbare hoeveelheid ontstoken kaarsen verlichten de ruimtes, maar er is bijvoorbeeld ook een lichtknopje. Het ruime comfortabele bed is vervaardigd door lokale ambachtsmensen met materialen uit de omgeving, evenals de rest van het zorgvuldig geïntegreerde meubilair. Ook het bedlinnen is handgemaakt. Het eivormige design bad van Philip Starck is een surrealistisch object in je grot maar zeer smaakvol geïntegreerd – gaaf! De natuurlijke badproducten zijn ook weer lokaal en de ‘power douche’ doet het uitstekend! Er is hier zelfs vloerverwarming voor de koudere maanden.  Luxe en authenticiteit zijn perfect in balans en zorgen voor een unieke ervaring.

le Grotte della Civita is een uitstekende uitvalsbasis om de rest van Matera te ontdekken – ik raad je dan ook aan om te dwalen door de vele smalle ‘cobblestone’ straatjes die deze bijzondere stad rijk is. Er zijn genoeg leuke restaurantjes voor een lekker maal en vergeet vooral niet om ’s avonds vanaf een van de uitzichtpunten naar de prachtig verlichte Sassi te kijken, betoverend!  Ook het tegenover gelegen archeologische natuurpark Murgia met zijn rotskerken en ruige natuur is een bezoek meer dan waard.

Helaas moest ik na het fantastische ontbijt – geserveerd in de rotskerk van la Grotte della Civita – weer door. Wat was ik graag nog een nachtje langer gebleven op deze bijzondere plek…. Maar ik ben een geweldige ervaring rijker en heb het mooie Matera in mijn hart gesloten!

Restaurant
Romantisch
WiFi
Eco
Wellness
Cultureel
Hotel
Super-de-luxe
Eigenzinnig
Natuur
Dorp

Matera, Basilicata, Italië