Zamas
Vanaf € 200,- per nacht
CHECK BESCHIKBAARHEID
< terug naar de selectie pagina
vanaf € 200,- per nacht

Beach Hideaway

Een van de eerste accommodaties aan het strand van Tulum is nog steeds ‘the place to go’! Een relaxt strandhotel dat in al die jaren zijn authenticiteit en coole vibes heeft weten te behouden. Verstopt in een kleine baai, weg van de massa. ‘Barefoot on the beach’ is het motto en het restaurant biedt een fijne kaart en ditto drankjes.

Story
Specificaties
Foto's
Locatie

15 jaar geleden werd ik verliefd op een verborgen strandparadijs in Mexico… Tulum. Waar bijna alle toeristen bleven hangen in de grote badplaatsen Cancun en Playa del Carmen ging een handjevol gelukzoekers naar ‘off the beaten track’ Tulum: dit was de plek voor  avonturiers, hedonisten en hippies. Veel stelde Tulum niet voor, je had het dorpje zelf, iets meer landinwaarts gelegen, een lange ‘strip’met wat barretjes, restaurantjes, winkeltjes en een kleine supermarkt. De grote magneet was het prachtige strand… zelden had ik zo’n fantastische kustlijn gezien, er leek geen einde aan te komen (het is al die jaren mijn nummer 1 strand geweest) en langs de zandweg parallel aan de kust zat een aantal kleine relaxte hotels met fijne strandbarretjes. Ik verbleef toentertijd bij deze Hideaway, een van de eerste accommodaties aan het strand van Tulum met eigentijdse vibes.

Local Hideaways Mexico

Bij het plannen van mijn trip naar Mexico twijfelde ik of ik terug wilde keren naar deze voor mij zo bijzondere plek, want inmiddels is Tulum uitgegroeid tot een van de meest ‘instagrammable’ bestemmingen, waar de ene na de andere millennial zich heeft neergevlijd. Ik was bang dat ik teleurgesteld zou worden maar aan de andere kant wilde ik ook graag met eigen ogen aanschouwen waar de ‘hype’ nu om te doen is.

En wat bleek toen ik mijn voorbereiding startte… mijn Hideaway bestond nog steeds en is ‘still going strong’, dat was voor mij het zetje dat ik nodig had: Tulum revisited! En zo geschiedde!

Tulum revisited!

Local Hideaways Mexico

Ik heb normaal gesproken een ijzersterk geheugen voor omgeving en routes maar bij aankomst in Tulum Town ging ik al meteen de mist in: wat ooit een half verharde hoofdweg was is uitgegroeid tot een geasfalteerde tweebaansweg compleet met verkeersregelaars, oei dat belooft niet zoveel goeds en ik was meteen de weg kwijt! Dat werd er niet veel beter op toen ik richting strand reed want ook hier is er een geasfalteerde strandweg gekomen waar het op spitsuren echt file rijden is, daarnaast moet je ook echt uitkijken dat je niet een of andere hipster op de fiets omver rijdt. ????

Hipster alert!

Local Hideaways Mexico

Maar dan herken ik het weer…  verstopt in een kleine baai met een aantal cabanas pal aan het strand, een aantal huisjes verstopt in het palmbos, wat grotere accommodaties aan de andere kant van de weg en het supergezellige restaurant. Zelfs de gekleurde stoeltjes zijn er nog… het voelt als thuiskomen. Deze Hideaway is nog steeds het strandparadijsje van Daniel en Susan die San Francisco jaren geleden inruilden voor een stukje grond in Mexico. Ze startten van ‘scratch’ en met zeer beperkte middelen want er was geen elektriciteit en je voert hier voortdurend de strijd met de elementen. Hun kinderen groeiden hier op en inmiddels is na een aantal omzwervingen dochter Chelsea terug op het nest en runt zij hier de dagelijkse business. Uiteraard zijn de cabanas en het restaurant in de loop der jaren gerenoveerd en aangepast aan de huidige tijd, ik sliep tijdens mijn verblijf in het beste bed van mijn hele trip door Mexico, ook het terras aan de voorzijde van het restaurant met romantisch zeezicht is een aanwinst net zoals een verfrissend zwembad aan de overkant van de weg.

Het voelt als thuiskomen!

Local Hideaways Mexico

Maar bovenal is het fijn om te zien dat het Daniel, Susan en Chelsea gelukt is om de authentieke vibe te bewaren…. En wat ik 15 jaar terug nog als een klein minpuntje ervoer, namelijk dat je een stukje moet lopen om op het grote uitgestrekte strand te komen is nu verworden tot een absolute plus. Want dit maakt deze Hideaway tot een kleine oase ten opzichte van de rest van het overdrukke strand van Tulum. Het strand en de zee is namelijk nog net zo prachtig als in mijn herinnering maar elke vierkante centimeter is volgebouwd met hippe hangouts en dito hotels… wat een overkill aan gerecycled drijfhout! Dit doet naar mijn mening zo’n afbreuk aan de authenticiteit van Tulum en maakt het tot een marketing hype welke gevoed wordt door social media en staat in schril contrast met de magische strandbestemming die het ooit was. Maar wellicht ben ik inmiddels de doelgroep ontgroeid 😉 , ik ben geen jonge hipster, en het wordt natuurlijk ook nog eens enorm gekleurd door het feit dat ik hier al eerder was. Want als ik dat probeer te blokken dan is het hier zeker fijn toeven en biedt het een welkome afwisseling van de rustigere strandplekken die ik tijdens deze reis bezoek.

Authentieke vibe!

Ik heb me dan uiteindelijk ook uitstekend vermaakt. Het is hier hip & happening, er is van alles te beleven en het ziet er allemaal even prachtig gestyled uit. Juist ook Tulum Town is heel leuk geworden want dat is meer een plek voor de locals en huist een aantal superleuke eettentjes en barretjes.  En deze beach Hideaway is een perfecte uitvalsbasis om je onder te dompelen in de Tulum scene en zeer zeker een Local Hideaway.

De plek ook om te onthaasten want het tempo is hier ‘slow’. Met je blote voetjes in het zand is hier het devies, je eet er zeer smakelijk in het restaurant en het is er fijn borrelen onder het genot van heerlijke live ‘tunes’ en een spectaculaire zonsondergang.

Ik durf te wedden dat over een tiental jaren de hype rond Tulum weer is overgewaaid en dat Zamas er nog steeds staat… als een solide Maya tempel die de tand des tijds zeer zeker doorstaat!

Kindvriendelijk
Restaurant
Romantisch
Zwembad
WiFi
Eco
Vakantiehuis
Strand
Guesthouse
Bar
Appartement
Dorp

Tulum, Yucatan, Mexico