São Lourenço do Barrocal
Vanaf € 200,- per nacht
CHECK BESCHIKBAARHEID
< terug naar de selectie pagina
vanaf € 200,- per nacht

Unieke Hideaway

Deze bijzondere plek, vlakbij Monsaraz, is absoluut de moeite waard om een keer te ‘splashen’. Hier word je in de watten gelegd, je kan er ultiem onthaasten op een luxe manier en de synergie tussen de betoverende omgeving en dit hotel is perfect! Deze Hideaway ademt de ziel van de Alentejo en is uniek in zijn soort!

Story
Specificaties
Foto's
Locatie

Tijd om afscheid te nemen van de prachtige kustlijn van de Alentejo en door te reizen naar het binnenland. Hier vind je rust en ruimte, kleine weggetjes slingeren door een landschap gevuld met kurkeiken, olijfbomen en wijngaarden die afgewisseld worden met lieflijke dorpjes en interessante steden. Ik maak een stop in Évora, met een prachtig historisch centrum dat door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet is. Een perfecte stad om een dag te verkennen: Romeinse overblijfselen, een prachtige kathedraal, ook winkeltjes en een keur aan restaurantjes… Ik vervolg mijn weg richting Monsaraz, dit is de omgeving van de textiel en de keramiek. Het is even zoeken naar de derde Hideaway van deze reis: een exceptioneel project waarbij een eeuwenoude boerderij is omgetoverd tot luxe hotel. Je wordt als gast namelijk in eerste instantie een beetje op het verkeerde been gezet. Deze Hideaway is nog steeds gedeeltelijk een boerenbedrijf en de buitenkant is zoveel mogelijk authentiek gehouden… dus geen gepolijste muren en gelikte gebouwen maar een eeuwenoud landgoed waar vroeger de arbeiders hun huisjes hadden omringd met keien paden en velden, een compleet dorp (monte zoals ze in het Portugees zeggen).

Local Hideaways Portugal

Het landgoed beslaat 780 hectare en verbouwt zijn eigen wijn, olijfolie, kurk en huist momenteel 220 koeien. Al meer dan 200 jaar is deze boerderij in handen van de familie van José António Uva, hij is de achtste generatie. In de loop der tijd raakte het landgoed steeds meer in verval en jongeren trokken weg uit de kleine rurale dorpen om hun geluk te zoeken in de steden. Zoals ook José, maar zijn hart lag hier en na veel wikken en wegen waagde hij een sprong in het diepe door terug te keren en het landgoed om te toveren in een luxe hotel, een retraite. Hij wilde geenszins een ‘standaard’ luxe hotel maar een plek waar een perfecte synergie heerst tussen het landschap en het comfort van het interieur, je moet tijdens je verblijf de Alentejo ervaren! En na 12 jaren restaureren was het zover: deze unieke Hideaway opende haar deuren…

Uniek landgoed!

Local Hideaways Portugal

Zwaar onder de indruk ben ik als ik word rondgeleid door de charismatische Ana Faustino, de General Manager. Tot in het kleinste detail is er hier aandacht besteed aan de inrichting, kosten nog moeite is gespaard. 22 Ruime kamers, 2 suites en 16 cottages met eigen living en keuken variërend van 1 tot 3 slaapkamers. Allemaal even prachtig en ademen een ingetogen sfeer uit waar zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van lokale materialen. Perfecte harmonie is hier het gevleugelde woord.

Ingetogen sfeer!

Local Hideaways Portugal

Hoogste tijd om mezelf te settelen en onder te dompelen en deze Hideaway te ervaren… ik heb tenslotte maar 24 uur (blijkt uiteraard veel te kort te zijn ;-)). Mijn heerlijke ruime kamer met terras laat ik even voor wat het is, een wandeling over het landgoed heb ik gepland. Ik bezoek de stallen met paarden (voor de liefhebbers), dwaal door de (groente) tuin, verwonder me over de eeuwenoude knoestige olijfbomen en rotsblokken die stammen uit de megalithische tijd (als die toch eens een verhaal konden vertellen) en vind verderop in de tuin het zwembad. Helaas is het iets te koud, ik ben hier in het vroege voorjaar, maar een pure noodzaak tijdens de warme maanden in deze streek.

Eeuwenoude olijfbomen!

Helaas geen tijd om een van de leenfietsen te gebruiken want ik heb een bezoek aan de spa gepland staan… tja het leven van Mrs. Local Hideaways is zwaar :-). Ook hier blijkt weer dat je hier niet in een standaard luxe hotel verblijft want in de spa worden de holistische natuurlijke producten en behandelingen van Susanne Kaufmann aangeboden. Exclusief want Susanne Kaufmann is zeer kritisch in het exploiteren van haar merk en er moet een perfecte symbiose zijn tussen haar en de betreffende plek. Ik dobber een tijdje in het cederbad en na een verkwikkende douche is het tijd om me op te knappen voor het diner.

Het restaurant is gehuisd in een ander gebouw… je hebt echt het gevoel dat je hier in een klein dorp rondloopt – en is huiselijk ingericht. Eye catcher is de open kast die de gehele achterwand beslaat en waarin oude familie relikwieën pronken. Geen gestylde bedoeling (al ziet het er allemaal even prachtig uit) maar oude gebruiksvoorwerpen, foto’s etc. die stuk voor stuk een verhaal vertellen. Tijd voor het diner, er wordt hier gekookt met lokale seizoensproducten – van farm naar table – die getransformeerd worden tot een modern gerecht. Het is overheerlijk… ik verlang thuis nog steeds naar het overheerlijke voorgerecht met de verse tuinboontjes gemengd met de lokale worst en aardbeien! Uiteraard worden de eigen wijnen geschonken, ik rol rozig mijn super comfortabele bed in!

En alsof er nog niet genoeg gegeten was de vorige avond wacht de volgende ochtend een ontbijtbuffet extravaganza… zo uitgebreid, biologisch en oh zo lekker! Ik heb nog een bezoek gepland staan aan Monsaraz, mijn favoriete plaats in de Alentejo. Ik was hier al een paar jaar geleden maar wilde graag terug. Timing is belangrijk hier, zorg dat je voor of na de toeristenbussen komt, want dan heb je dit prachtige witte dorpje gelegen op een heuvel met uitzicht op het Alqueva meer (het grootste stuwmeer van West-Europa) praktisch voor jezelf en dwaal je door de smalle steegjes, bezoek je mijn favoriete winkel voor een prachtig handgeweven wollen kleed en eet je in een van de restaurantjes. Ik was er ’s ochtends vroeg en dan is het licht zo bijzonder en weerkaatst op de witgekalkte muren.

Ik kwam duidelijk tijd te kort, maar wel genoeg om tot de conclusie te komen dat deze plek absoluut de moeite waard is om een keer te ‘splashen’. Want je wordt hier aan alle kanten in de watten gelegd, je kan hier ultiem onthaasten op een luxe manier en de synergie tussen de betoverende omgeving en dit hotel is perfect! Deze bijzondere Hideaway ademt de ziel van de Alentejo en is uniek in zijn Portugese soort!

Kindvriendelijk
Restaurant
Romantisch
Zwembad
WiFi
Foodie
Eco
Outdoor
Wellness
Hotel
Super-de-luxe
Honeymoon
Bar
Eigenzinnig
Natuur
Actief
Appartement

Monsaraz, Alentejo, Portugal